Site icon Editia de Dimineata

Tăierea sau scoaterea din rădăcini a arborilor va fi pedepsita penal. Câți ani de închisoare riscă cei care nu respectă legea

Tăierea sau scoaterea din rădăcini a copacilor, puieților sau a lăstarilor din fondul forestier național, precum și din vegetația forestieră din afara acestuia se va pedepsi penal. Cei care încalcă legea vor fi sancționați cu închisoarea de la 1 la 5 ani, potrivit unei inițiative legislative depuse spre a fi votată în Parlament, conform Ziare.com. 

Acest proiect de lege vine spre a modifica în acest sens Codul Penal, Codul Silvic și Legea 171/2010 care stabilesc sancționarea contravențiilor silvice. Astfel, se va introduce un nou alineat în articolul 228 din Codul Penal, iar arborii vor fi considerați bunuri mobile și „arborii doborâți  sau rupți de fenomene naturale, tăiați ori scoși din rădăcini, puieții sau lăstarii care au fost tăiați ori scoși din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecție, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire și din vegetația forestiera din afara fondului forestier național.”

În plus, la articolul 229 al Codului Penal se mai adaugă un nou alineat care prevede ca furtul înfăptuit prin „tăierea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieților sau lăstarilor din fondul forestier național și din vegetația forestieră din afara acestuia se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”.

Totodată, proiectul mai prevede și o altă schimbare. În prezent, cei care taie ilegal arbori sunt pedepsiți cu închisoarea doar dacă valoarea materialului sustras este de cel puțin 5 ori mai mare decât prețul unui metru cub de masă lemnoasă, potrivit literei b) a aliniatului (1), a articolului 8 din Legea nr. 171/2010, iar dacă va fi aprobată, aceste prevederi vor fi anulate.

Inițiatorii proiectului consideră că unul dintre motivele pentru care tăierea ilegală a pădurilor nu poate fi eradicată se leagă de permisivitatea reglementărilor actuale, dar și a pedepselor care sunt mult prea mici. De asemenea, existența pragului valoric în urma căruia infracțiunea poate fi încadrată ca furt este un alt impediment în stoparea furturilor sau defrișărilor masive ce au loc de ani de zile în România.

„Din cauza faptului că marea majoritate a furturilor de arbori este înfăptuită de persoane fizice cu mijloace rudimentare de transport, în rare situații valoarea masei lemnoase depășește pragul impus de actuala legislație, fapta fiind astfel încadrată ca și contravenție silvică, prevazută de art. 8 alin. 1 lit. b) din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice”, potrivit Ziare.com. 

Proiectul urmează să fie dezbătut de Senat, care este prima Cameră sesizată, votul final fiind acordat de Camera Deputaților.

Sursă Foto: PressOne.ro

Exit mobile version