Site icon Editia de Dimineata

Tancuri scoase de la “naftalină”. Rusia trimite pe front tancuri din anii ‘50 (VIDEO)

Atunci când uzinele sovietice scoteau pe piață, triumfal, celebrele tancuri T-54, al Doilea Război mondial nu se terminase. Era martie, Berlinul era înconjurat, iar Aliații și Sovieticii se întreceau care să înainteze mai repede în ocuparea, temporară sau nu, a Germaniei.

Acum, tancurile din acea perioadă (deși este greu te presupus că ar mai fi vreunul funcțional) sunt chemate din nou la datorie. Ca și când acesta ar fi un nou Război de Apărare a Țării…

Ce-i drept, T-54/55 este unul dintre cele mai longevive modele de tancuri din istorie, fabricarea lui s-a prelungit până în 1981, iar dacă elementele chemate la datorie sunt poate fabricate acum 40 poate 50 de ani, tehnologia este încă și mai veche – 70 de ani, minim.

Armata rusă a scos de la naftalină și a început să trimită din Orientul Îndepărtat rus tancurile medii T-54/55 de producție sovietică, au declarat anchetatorii Conflict Intelligence Team, care au obținut fotografii ale unui tren încărcat cu echipament militar.

Este greu de crezut că modelele sunt încă funcționale cu totul, iat la acestea se adaugă dezavantajul tehnologic.

„Chiar și un tanc învechit poate fi mai util decât niciun tanc, dar considerăm că principalele dezavantaje ale acestor modele sunt lipsa telemetrelor și a calculatoarelor balistice (ca să nu mai vorbim de sistemul de control al focului), lunetele primitive și (pentru T-54) stabilizarea incompletă a tunului”, spun cei de la Conflict Intelligence Team.

Imaginile arată că cel puțin 191 de tancuri (probabil majoritatea T-62) au părăsit o bază militară din Orientul Îndepărtat anul trecut. Alături de ele, pe platforme, stupoare, se puteau vedea și câteva T-54/55, scrie Pravda.

Exit mobile version