Site icon Editia de Dimineata

Țara care se declarase ”liberă de COVID-19” instituie din nou starea de urgență

La 2 iunie, când autoritățile de la Podgorița au proclamat sfârșitul epidemiei în Muntenegru, mulți au comentat că s-ar fi pripit, și că ar fi fost mai bine să sufle și în iaurt, până ar fi fost sigure că epidemia nu-și mai face de cap acolo.

O lună nu avuseseră niciun nou caz

Timp de 28 de zile Muntenegru nu mai înregistrase niciun nou caz de COVID-19, totuși. Era un lucru dătător de speranțe.

Au urmat încă două săptămâni de asemenea fără niciun nou caz, care însă a apărut pe data de 14 iunie, iar de atunci numărul îmbolnăvirilor a crescut rapid. Nu se știe dacă acesta poate fi considerat valul doi de îmbolnăviri, dar cert este că există un mare motiv de îngrijorare acum.

La loc comanda

Prin urmare, Muntenegru a reintrodus starea de urgenţă în urma înmulţirii accentuate a cazurilor de coronavirus, relatează agenţia EFE, preluată de AGERPRES.

Începând de miercuri au intrat astfel în vigoare noi restricţii menite să limiteze răspândirea virusului SARS-CoV-2, printre care se numără purtarea obligatorie a măştii în spaţiile închise şi de asemenea în unele spaţii deschise în cazul adulţilor şi copiilor cu vârste de peste şapte ani, cu excepţia plajelor şi a parcurilor naturale.

Vor fi limitate la maximum 40 de persoane reuniunile în spaţii deschise şi la maximum 20 în spaţii închise, cu condiţia menţinerii distanţei de cel puţin doi metri între participanţi.

Interdicții

Rămân în continuare valabile interdicţiile deja adoptate privind funcţionarea cluburilor de noapte, organizarea nunţilor şi a altor evenimente.

De la 324 de cazuri de contaminare când s-a declarat sfârşitul epidemiei, numărul acestora a crescut în prezent la 1.920, din care 26 de morţi în această ţară cu circa 600.000 de locuitori și care obține venituri considerabile din turism, fiind o destinație de vacanță și pentru mulți români.

Exit mobile version