Site icon Editia de Dimineata

Țara în care s-a înființat Crucea Roșie nu încalcă principiul neutralității, așa că nici măcar nu va trata răniți din Ucraina

Țara în care s-a înființat Crucea Roșie, organizație umanitară care are, printre altele, obiectivul de a protejara viața și demnitatea victimelor conflictelor armate naționale și internaționale, refuză îngrijirea răniților în războiul lui Putin.

Guvernul federal elvețian s-a opus unei solicitări a NATO de a trata ucrainenii răniți în război, pe motiv de neutralitate.

Potrivit cotidianului Tages Anzeiger, citat de Swissinfo, anumite cantoane elvețiene și-au exprimat în luna mai disponibilitatea de a-i trata pe răniți, dar opoziția din partea mediilor guvernamentale a dat peste cap inițiativa.

Solicitarea a fost făcută inițial de un departament NATO numit Centrul euroatlantic de coordonare a răspunsului la dezastre. Acest organism coordonează la nivel internațional evacuările medicale din Ucraina.

Această solicitare a declanșat investigații din partea serviciului medical coordonat al Elveției, a Oficiului Federal de Sănătate Publică și a Departamentului Federal de Afaceri Externe. După trei săptămâni, autoritățile federale au respins admiterea ucrainenilor răniți din motive juridice și practice.

Principalele obiecții au fost că aceasta ar încălca statutul Elveției de stat neutru în conformitate cu dreptul internațional. De exemplu, Convenția de la Geneva și Acordul de la Haga din 1907 impun ca statele neutre să se asigure că soldații reabilitați nu mai pot participa la operațiuni militare după recuperarea lor.

Conform articolului 37 al Convenţiei de la Geneva din 1949, răniţii şi bolnavii extraşi dintr-o zonă de război trebuie să fie „păziţi de statul neutru” pentru ca „ei să nu poată lua parte din nou la operaţiuni de război”.

În ceea ce privește civilii răniți, guvernul a fost de părere că este aproape imposibil să se facă distincția între civili și soldați, având în vedere că mulți civili din Ucraina iau armele pentru a-și apăra țara. În schimb, oficialii elvețieni preferă să ajute răniții prin canalizarea ajutorului umanitar către spitalele civile din Ucraina.

Mișcarea Internațională de Crucea Roșie și Semiluna Roșie s-a născut la inițiativa unui om de afaceri elvețian, Henry Dunant (1828-1910) în anul 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino. Dunant a atras atenția lumii asupra necesitățîi de a înființa societăți de ajutor și de a promova un acord internațional cu privire la ajutorarea răniților și la persoanele care îi îngrijesc.

Exit mobile version