Site icon Editia de Dimineata

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai veche sărbătoare a moților. Află legenda evenimentului care se ține de sute de ani în Apuseni

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este cea mai cunoscută sărbătoare populară a moților din România, fiind specifică regiunii Ardealului și se desfășoară în acest weekend. Evenimentul este organizat de sute de ani, în preajma sărbătoririi Sfântului Ilie, la 20 iulie, reușin să își păstreze până astăzi autenticitatea și valorile tradiționale. Însă, pentru a atrage atenția și noilor generații, se pare că în acest an, organizatorii au introdus și o serie de obiceiuri mai „actuale”, iar pe lângă programul artistic al interpreților de muzică populară,organizatorii promit și focuri de atrificii, expoziții și multe alte activități.

Ca în fiecare an, mii de oameni sunt așteptați în acest final de săptămână, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, arată alba24.ro, citat de Libertatea.ro.

Cu mult timp în urmă, sătenii din peste 80 de comune ale Apusenilor se strângeau pe platoul de la Găina și organizau târguri agricole, în care făceau diferite schimburi de produse. Mai mult decât atât, se pare că la aceste evenimente tinerii erau nelipsitți, având rolul de a supraveghea și de a învăța întregul obicei pentru a putea duce mai departe, cea mai veche tradiție a moților. Totodată, acest târg a devenit în timp și un loc al socializării, unde tinerii se cunoșteau mai bine între ei, discutau, se împrieteneau și în final ajungeau să se căsătoreasă.

Legenda Târgului de Fete de pe Muntele Găina

Sunt o mulțime de legende populare, transmise de la o generație la alta, în care atât Târgul de Fete, cât și Muntele Găina fac parte dintr-o lume de basm. Se spune să în trecut, aici locuia o căriasă care avea o găină ce făcea ouă de aur, iar cuplurile de îndrăgostiți care veneau aici să își mărturisească dragostea unul față de celălat primea câte un ou de aur.

Găina cu ouăle de aur era protejată de moți și putea fi văzută de aceștia doar odată pe an, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie. Atunci, moții împreună cu familiile lor se întâlneau cu ceilalți săteni să admire și să omagieze găina, care cobora din cuibul ei nevăzut. „Cobora cam până la Crucea Iancului, bătea o dată din aripi şi se transformă într-o zână fermecătoare. Se apropia de tinerii căsătoriţi ţinând un ou de aur în palme şi îl oferea acestora pentru fericire şi viaţa lungă”, potrivit ziarulunirea.ro. Aceasta se apropia de tinerii îndrăgostiți, ținând un ou de aur în pame și îl oferea cuplului pentru a avea o viață lungă și fericită împreună. Legenda mai spune șă că oamenii au rămas atât de fascinați de frumusețea zânei, încât au numit acel munte – Găina – pentru a-și aminti mereu de aceasta.

Însă, se pare că nu toți oamenii aveau aceleași intenții, exisând și rău făcători care vedeau în găina cu ouă de aur doar o sursă de îmbogățire. Astfel, într-un an, pe când aceasta era coborâtă din cuib, la Sfântu Ilie, câțiva țărani au îndrăznit să îi fure toate ouăle din cuib. În momentul în care zâna s-ar fi întors și ar fi văzut că ouăle sale lipsesc, s-ar fi mâniat atât de tare încât și-a deschis aripile și a zburat într-un alt loc, la Roşia Montană și oricât de mult s-ar fi rugat oamenii de ea, nu s-a mai întors vreodată.

Din acest motiv, an de an, moții se întâlnesc pe Muntele Găina, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, într-un festival al iubirii și al încrederii cu speranța că într-o bună zi zâna fermecată se va reîntoarce în cuibul său.

Sursă Foto: libertatea.ro

Exit mobile version