Site icon Editia de Dimineata

Târguri de Dragobete şi Mărţişor, la Muzeul Satului

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” invită publicul la două târguri prilejuite de Dragobete şi Mărţişor, relatează Radio Vacanța.

Târgul de Dragobete va avea loc în zilele de 24 şi 25 februarie. Organizatorii îşi propun o recontextualizare şi promovare a valorilor culturale tradiţionale atât de importante în construirea identităţii unui popor.

„Fiul Babei-Dochia, simbol al iubirii, Dragobetele (în Oltenia şi Muntenia) sau Năvalnicul (în Moldova), denumit şi Cap-de-Primăvară, este o sărbătoare a împăcării, a bunei-înţelegeri, a renaşterii întregii firi. Şi cum viaţa satului tradiţional urmează ritmul naturii, Dragobetele este o transpunere la nivel social a acestei reînnoiri. Ulterior semnul sacralităţii îi va fi conferit prin asociere cu sărbătoarea creştină a Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Vă aşteptăm alături de meşteri populari care vă întâmpină cu cele mai frumoase creaţii ale lor şi produse tradiţionale, să ne bucurăm împreună de acest început de primăvară”, precizează Muzeul Satului, într-un comunicat de presă.

Târgul va avea loc în curtea Muzeului Satului din Şoseaua Kiseleff nr. 28 – 30, între orele 9.00 – 17.00. De la ora 12.00, în Sala Victor Ioan Popa, Corul Mina va oferi un recital de cântece româneşti vechi din mai multe zone ale ţării, puse într-un concept artistic specific şezătorilor de altădată.

Evenimentul va fi urmat de Târgul de Mărţişor, care va avea loc în perioada 26 februarie – 3 martie.

„Simbol al celor mai curate sentimente şi păstrător al unor mari speranţe pentru anul abia început, mărţişorul nu încetează să fascineze. Sub nenumărate înfăţişări, de la simplul şnur, cel mai adesea alb – roşu, însoţit sau nu de o amuletă, până la cele mai meşteşugite forme, prins în piept sau la încheietura mâinii şi apoi agăţat adeseori într-un pom înflorit, dăruit fetelor, dar şi băieţilor, mărţişorul este unul dintre cele mai populare obiceiuri româneşti. Includerea în patrimoniul imaterial UNESCO stă mărturie a valorii acestei tradiţii desprinse din credinţele agrare ale reînnoirii timpului”, se arată într-un comunicat al muzeului.

Târgul va fi deschis de luni până duminică, între orele 9:00 – 17:00.

Foto: Facebook | Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

Exit mobile version