Site icon Editia de Dimineata

Te-ai săturat să porți haine care poluează? Încearcă primul tricou făcut dintr-un material bazat pe plante

Suntem din ce în ce mai preocupați de poluare, iar hainele sunt prea puțin reciclate. Unii producători de haine au căutat soluții pentru a micșora impactul lor asupra mediului înconjurător.

O companie a găsit o soluție inedită. A reușit să creeze un tricou pe care dacă nu-l mai porți îl poți arunca în grădină și se transformă în îngrășământ.

Tricoul este dintr-un material bazat pe plante – eucalipt, fag și molid-, are un imprimeu care este făcut cu o vopsea derivată din alge. Potrivit producătorului materialele lemnoase sunt tocate mărunt până ajung să poată fi transformate într-un fir textil. Cerneala este obținută din alge pe care creatorii tricoului o dezvoltă într-un bioreactor. Culoarea algelor este influențată de expunerea la soare, iar evoluția pigmentului este folosită ca un argument pentru a atrage atenția asupra faptului că două tricouri produse de ei nu pot fi la fel.

Compania Vollebak, un startup de tech din Londra, s-a gândit la această soluție pentru atunci când te-ai plictisit de el sau nu-ți mai place, să-l poți îngropa iar tricoul se va transforma în compost, îngrășământ natural.

Deși este biodegradabil, acest tricou nu se va strica mai repede decât unul obișnuit pe care îl ai deja. Doar în momentul în care ai îngropat tricoul în pământ, bacteriile, ciupercile și temperatura de acolo îl vor transforma în compost în aproximativ 8-12 săptămâni, precizează playtech.ro.

Prețul de achiziție este de 110 dolari.

Vollebak se află încă la început, dar dacă va exista o cerere suficient de mare pentru creațiile lor vestimentare, partea de producție s-ar putea extinde.

sursa foto: playtech.ro

Exit mobile version