Site icon Editia de Dimineata

Te-ai vaccinat împotriva COVID-19 și ai reacții adverse? Ajută știința, raportează-le! Află unde

Vaccinarea anti-COVID-19 este în plină desfășurare, iar mulți dintre cei inoculați cu serul furnizat de cele trei companii producătoare prezintă reacții adverse de mică sau medie intensitate. Beneficiarii vaccinurilor se întreabă dacă acestea ar putea fi prevenite. Ei bine, medicul specialist nefrolog Ionuț Poeană explică, pentru stiri.tvr.ro, despre ce este vorba.

Din păcate, acestea nu pot fi prevenite. Nu putem şti cine o să aibă reacţii adverse şi cine nu. Reacţiile adverse sunt de dorit: ele alertează sistemul imun să ştie că se confruntă cu un organism patogen. Astfel se sintetizează anticorpii necesari pentru a ne proteja împotriva infecţiei cu SARS-CoV- 2. Cei care nu suferă reacţii adverse au un sistem imun care se activează mai lent, dar nu trebuie să se îngrijoreze. Anticorpii vor fi sintetizaţi într-o perioadă mai lungă de timp”, explică specialistul.

Reacții diferite de la om la om

De ce unele persoane au efecte secundare mai puternice după vaccinare?

Sistemul imun al fiecăruia are particularitățile sale și este de obicei un sistem foarte complex, care angrenează mai multe linii separate în apărarea împotriva virusurilor„, subliniază Ionuţ Poeană, pentru stiri.tvr.ro.

De cele mai multe ori, în momentul în care unii suferă aceste efecte secundare în urma vaccinului, asta înseamnă că sistemul lor imunitar a acționat cu mai multă violență decât al altora. Acest lucru nu înseamnă însă faptul că protecția celor care au efecte adverse este de o mai mare durată sau de o mai bună calitate decât a celor care nu au manifestat aceste efecte„, explică medicul.

Efectele secundare nu sunt altceva decât lucruri care țin de felul în care sistemul imun al fiecăruia reacționează atunci când se întâlnește cu organisme patogene„, conchide specialistul.

Unde raportați efectele secundare

Dacă sunteți într-o atare situație, ajutați știința, oferind detalii! Aveți această posibilitate, căci pe site-ul Agenției Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) există posibilitatea raportării online a reacțiilor adverse. Este bine să aveți la-ndemână certificatul de vaccinare, căci vă vor fi solicitate câteva date pe care le aveți la dispoziție doar acolo.

Veți parcurge mai multe etape, veți avea de răspuns la întrebări referitoare la simptomele pe care le suspectați ca fiind legate de administrarea vaccinului, la care trebuie să oferiți răspunsuri cât mai precise.

Câteva dintre informațiile solicitate

Cum apreciați gravitatea reacției adverse, dacă a necesitat tratament, care a fost acela, în caz de răspuns afirmativ, ce medicamente, suplimente alimentare, vaccinuri etc s-au administrat în perioada inoculării vaccinului anti-COVID-19, ce afecțiuni aveți etc. Toate sunt întrebări cu variante de răspuns sau cu răspuns deschis pe care le aveți de parcurs pentru a completa fișa care vă va fi transmisă pe mail după înregistrare.

Demersul este foarte important pentru studiile post-inoculare, căci doar așa se poate alcătui un tablou clar al campaniei mondiale de vaccinare anti-COVID-19, cu vaccinuri a căror testare clinică s-a făcut în regim de extremă urgență, dată fiind pandemia care a pus stăpânire pe viețile noastre de, iată, deja un an.

Sursa foto:  Steven CornfieldUnsplash
Exit mobile version