Site icon Editia de Dimineata

Te mai miră asta? Românii sunt pe ultimul loc în UE  la căutarea de informaţii online legate de sănătate

Sta-stai așa! Adică doctorii sunt din ce în ce mai nervoși că îți cauți singur tratamentul pe Internet, iar tu nici măcar ASTA nu faci și întrebi un prieten mecanic?

Dubios, și din păcate și adevărat.

Peste jumătate dintre cetăţenii din Uniunea Europeană cu vârsta între 16 şi 74 de ani au declarat că în 2020 au căutat informaţii online legate de boli, nutriţie sau îmbunătăţirea sănătăţii.

Românii, în schimb, posibil să fi avut alte surse de informație. Tarot, ghioc, buletinul meteo, coafeza, băiatul de la spălătorie – numai așa se explică faptul că  în România ponderea celor care au căutat astfel de informaţii online este de doar 28%.

Da, ați ghicit de data asta –  cel mai mic procent din UE, arată datele publicate marţi de Eurostat.

77% dintre finlandezi caută pe net. Românii: 28%

Căutarea de informaţii online legate de sănătate este foarte populară în ţările nordice, în frunte cu Finlanda, unde 77% dintre cei cu vârsta între 16 şi 74 de ani au declarat că au căutat online astfel de informaţii în 2020, urmată de Olanda (76%), Danemarca (72%) şi Germania (70%).

La polul opus, căutarea de informaţii online legate de sănătate este mai puţin populară în România (28%), Bulgaria (29%), Italia (35% conform datelor din 2019) şi Polonia (43%), scrie Agerpres.

Media UE: 55%

Media la nivelul UE este de 55%, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate dintre cetăţenii UE au căutat online informaţii legate de sănătate.

De asemenea, 20% din cetăţenii UE au declarat că şi-au făcut online o programare la un medic generalist.

Mai puţini, 13%, au accesat alte servicii de sănătate via un site web sau o aplicaţie în loc să facă o vizită în persoană la spital sau la doctor.

În ultimul deceniu, ponderea celor care au căutat online informaţii legate de sănătate a crescut în majoritatea statelor membre UE. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Cehia (41 de puncte procentuale) şi Cipru (40 de puncte procentuale), urmate de Spania (34 puncte procentuale), Irlanda şi Croaţia (ambele cu 33 de puncte procentuale).

În România, ponderea celor care au căutat online informaţii legate de sănătate a crescut cu doar nouă puncte procentuale în ultimul deceniu.

Întrebarea care rămâne este următoarea. Atât timp cât NU căutăm pe net, dar suntem campioni la automedicație, de unde știm ce să facem? Dacă nu te-ai prins, prietene, suntem o nație de pricepuți – știm noi mai bine…

Sursa foto: unsplash.com

Citește și:

STUDIU. Ce este „long Covid”. Drama celor care deși supraviețuiesc, se luptă cu efectele bolii

Exit mobile version