Site icon Editia de Dimineata

Te uită cum se prelungesc măsurile sanitare până prin iunie

Va fi 2021 un an mai bun decât 2020? Ne va mai lăsa în pace SARS-CoV-2? Vom scăpa de restricții, de lockdown, de măști sanitare? Răspunsul, prieteni, s-ar putea să nu ne placă.

Rând pe rând statele Europei se gândesc la prelungirea măsurilor sanitare, nu la relaxarea lor. Cu exemplul britanic în coastă și mai ales cu cel israelian, Europa Occidentală nu pare prea dispusă să mai riște.

Israelul, stat aflat pentru a treia oară în lockdown, a înregistrat din nou peste 9.000 de cazuri de infectare în 24 de ore. Dar și testările sunt masive, inclusiv în rândul copiilor, ceea ce aduce surprize.

Peste 2 milioane de vaccinați

Peste două milioane de persoane au fost inoculate cu prima doză de vaccin împotriva coronavirusului în Israel. Câteva zeci de mii de persoane au primit deja a doua doză.

Premierul Benjamin Netanyahu, în vizită la un centru de vaccinare din orașul Așdod, a anunțat că până în luna martie se va redeschide toată economia, în timp ce în Europa se vorbește despre un blocaj până în aprilie, relatează corespondentul Radio România Actualități în Israel, Dragoș Ciocîrlan, el însuși vaccinat în Israel.

La peste 9.000 de cazuri noi într-o singură zi, restricțiile la nivel național ar putea fi prelungite. Rate mari de infectare sunt în localitățile și cartierele cu populație ultrareligioasă.

Ar putea fi vaccinați și cei de până la 12 ani

Coordonatorul programului naţional pentru combaterea coronavirusului, profesor Nachman Ash, estimează că pragul de vârstă ar putea fi redus de la 16 la 12 ani, iar aprobarea Agenției Americane pentru Medicamente ar putea veni în luna martie.

Faptul că cei sub vârsta de 16 ani nu se vaccinează în prezent îngrijorează în ceea ce privește obținerea unei imunizări a populației. Copiii se infectează între ei și duc virusul acasă, îmbolnăvind familia. Aproape 8% din populația Israelului este cu vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani, potrivit Biroului Național de Statistică, relatează corespondentul RRA.

Germania se gândește să prelungească până în aprilie

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, le-a declarat parlamentarilor din partidul său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), că se aşteaptă la prelungirea până la începutul lui aprilie a restricţiilor de circulaţie impuse pentru combaterea epidemiei de coronavirus, scrie marţi cotidianul Bild, preluat de Reuters.

Germania a înăsprit restricţiile săptămâna trecută şi le-a prelungit până la sfârşitul lui ianuarie, din cauza temerilor că versiunea mai contagioasă a virusului, descoperită în Regatul Unit, ar putea solicita şi mai mult spitalele aflate deja în dificultate.

Marţi, Institutul Robert Koch, autoritatea germană în materie de boli infecţioase, a raportat 12.802 cazuri noi de coronavirus şi încă 891 de decese; bilanţul epidemiei de COVID-19 în Germania a ajuns astfel la 41.577 de morţi.

Franța vrea să înăsprească

Eventuala – dar foarte probabila – prelungire a stării de urgenţă din Franţa până în luna iunie – lucru care permite instituirea unor măsuri constrângătoare pentru a combate epidemia – se va discuta de către deputaţi luni 18 ianuarie şi de către senatori o săptămână mai târziu. Până una alta, proiectul de lege în acest sens trebuie prezentat miercuri în Consiliul de miniştri şi dezbătut apoi în comisiile parlamentare de specialitate, scrie rfi.ro.

Preşedintele Emmanuel Macron avea programată miercuri o întâlnire cu principalii miniştri pentru a discuta o eventuală înăsprire a restricţiilor.

Interdicţia de circulaţie la nivel naţional ar putea intra în vigoare de la ora 18:00 în loc de 20:00, aşa cum s-a întâmplat deja în unele părţi din estul şi sud-estul ţării, relatează presa franceză.

În Franţa nu este necesară închiderea şcolilor, dar trebuie luate noi măsuri restrictive pentru a încetini transmiterea coronavirusului şi în special a variantei britanice, a precizat miercuri principalul consilier ştiinţific guvernamental, citat de agerpres.ro.

Italia vrea prelungire până la 30 aprilie

Ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza, a anunţat miercuri dorinţa guvernului de a redeschide muzeele în zonele ţării cel mai puţin afectate de epidemia de COVID-19, dar şi de a prelungi starea de urgenţă până pe 30 aprilie.

„Muzeele, locuri simbolice ale culturii ţării, se vor redeschide în ‘zonele galbene'”, a declarat ministrul parlamentarilor, ilustrând noile măsuri de luptă împotriva epidemiei de COVID-19, care a făcut circa 80.000 de morţi până acum în Italia. Aceste măsuri vor intra în vigoare începând cu data de 16 ianuarie.

Cele 20 de regiuni ale Italiei sunt în prezent împărţite în trei tipuri de zone, galbene, portocalii şi roşii, în funcţie de gravitatea situaţiei epidemiologice locale, în fiecare săptămână situaţia fiind revizuită de către o comisie ştiinţifică.

Speranza a anunţat, de asemenea, dorinţa guvernului de a prelungi până la 30 aprilie starea de urgenţă din cauza epidemiei, scrie agerpres.ro.

Regiunea Bruxelles prelungește până la 1 martie

Regiunea Bruxelles-Capitale a decis prelungirea perioadei de aplicare a măsurilor sanitare în vigoare până la 1 martie 2021. Anunțul a venit de la șeful guvernului bruxellez, Rudi Vervoort.

 
  • Restricțiile de circulație pe timpul nopții între orele 22.00 și 06.00;

  • Masca obligatorie peste tot din momentul în care ieșim din casă;

  • Magazinele se închid la ora 20.00;

 

După vacanța de iarnă numărul infecțiilor cu noul coronavirus au crescut cu 76% de la o săptămână la alta în Capitală. Cele mai multe, spun experții, vin de la cei care au călătorit. Între 1 și 10 ianuarie s-au completat 41.800 de PLF-uri, ceea ce arată incidența crescută a străinilor printre rezidenții din Bruxelles. Comunele bruxelleze unde s-au completat cele mai multe PLF-uri sunt și comunele unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri ale infecțiilor: Bruxelles-Ville, Etterbeek, Ixelles, Saint-Gilles și Woluwe-Saint-Pierre.

Și la nivel național

Decizia de prelungire a restricțiilor sanitare la Bruxelles vine după hotărârile similare anunțate marți de Valonia și de federal. Dacă Valonia a prelungit restricțiile până la 15 februarie 2021, la nivel național decretul Ministerului de Interne care prevede data de 1 martie a luat prin surprindere pe toată lumea.

Ministrul de resort, Annelies Verlinden, a precizat miercuri dimineața că s-a ales varianta celui mai grav scenariu, dar acest lucru nu înseamnă că reuniunea federală din 22 ianuarie nu va aduce relaxările promise pentru sectorul meseriilor de contact. Premierul Alexander De Croo a explicat la rândul său, într-un comunicat de presă, că decretul ministerial curprinde deciziile luate la ultimul Comitet de Coordonare care a prelungit măsurile privind revenirile din străinătate până după vacanța de carnaval, deci până la 1 martie. De Croo a mai precizat că reuniunea de pe 22 ianuarie poate modifica fără probleme acest decret, dacă va fi cazul.

UPDATE. Ca să fie și mai trist articolul

Al doilea an al pandemiei de COVID-19 ar putea fi şi „mai dur” în comparaţie cu primul, dat fiind modul în care noul coronavirus se răspândeşte, în special în emisfera nordică, pe măsură ce intră în circulaţie variante mai contagioase, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează Reuters.

„Intrarea în cel de-al doilea an ar putea fi chiar mai dură având în vedere unele dintre dinamicile transmisiei”, a declarat directorul OMS pentru urgenţe sanitare, Michael Ryan în cadrul unui eveniment în social media.

În ultima sa actualizare epidemiologică, emisă în cursul nopţii, OMS a indicat că după două săptămâni în care au fost consemnate mai puţine infecţii, aproximativ cinci milioane de cazuri noi au fost raportate săptămâna trecută.

„După sărbători, în unele ţări situaţia va fi mult mai rea înainte de a deveni mai bună”, a declarat Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.

 

Exit mobile version