Site icon Editia de Dimineata

Tehnologia combate abandonul școlar în Abu Dhabi. Ce ar însemna digitalizarea învățământului românesc pentru elevi

elevi digitalizare

elevi digitalizare

Utilizarea tot mai mare a tehnologiei în clasă reduce volumul de muncă al profesorilor și va stimula implicarea elevilor, cred specialiștii. Modelul este implementat în școlile din Abu Dhabi, potrivit The National. Încercând să înțelegem ce ar însemna digitalizarea pentru învățământul românesc, am discutat cu un IT-ist despre nevoile noilor generații, metode de învățare moderne și adaptarea sistemului din țara noastră la dinamismul global.

Realitatea augmentată și realitatea virtuală, în programa școlară

Planurile de a accelera educația digitală par înaintate după ce Alef Education, o companie din domeniul tehnologiei de învățământ din Emiratele Unite, și-a unit forțele cu Microsoft pentru a lansa mai multe servicii de înaltă tehnologie care să încurajeze învățarea în școlile guvernamentale din emirat. Legătura cu gigantul american a fost anunțată în cadrul unui eveniment organizat la sediul Alef din Abu Dhabi.

Realitatea augmentată, care oferă o experiență interactivă a unui mediu real, și realitatea virtuală, care utilizează tehnologia computerului pentru a crea o experiență simulată, ar putea fi introdusă în școli ca parte a inițiativei. „Tehnologia funcționează pentru a ușura viața profesorilor, deoarece evaluările sunt automatizate prin învățarea automată, economisind timpul profesorilor. Acest lucru economisește timp în ceea ce privește crearea de planuri de lecție. Profesorii nu trebuie să creeze videoclipuri pentru a atrage atenția elevilor, deoarece acestea sunt deja realizate.”, a declarat Geoffrey Alphonso, directorul executiv al Alef Education pentru The National.

Digitalizarea educației reduce rata abandonului școlar

„Copiii sunt demotivați că încă învață prin metode tradiționale, dar folosim tehnologia, datele și inteligența artificială pentru a ajuta la reducerea decalajului de învățare”, a declarat Geoffrey Alphonso. Platforma de învățare Alef digitalizează sala de clasă și oferă cadrelor didactice un feedback în timp real. Tehnologia Alef Education este deja folosită în aproximativ 140 de școli publice din emirat.

Al Yammahi a spus că digitalizarea educației  reduce rata abandonului școlar în școlile publice. „Elevii abandonează studiul pentru că școlile folosesc modalități foarte tradiționale de a învăța, care îi descurajează să rămână la clasă. Acum, elevii nu vor doar să li se predea. Le place să fie implicați în activități”, a declarat Al Yammahi.

Ce ar însemna digitalizarea învățământului românesc

Marian Pîrvu, inginer de sistem și servicii pentru platforme software, lucrează de peste 10 ani în domeniul IT, activând în cadrul mai multor corporații. Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, IT-istul mărturisește că s-ar bucura să se facă pași spre digitalizarea rapidă a învățământului românesc. „Pornind de la vorbele comediantului George Carlin care spunea «Nu-i învăța pe copii doar să citească. Învață-i să se întrebe ce au citit. Învață-i să pună la îndoială totul.», putem remarca existența dorinței copiilor din orice generație de a citi și a de obține informații noi. Aceasta dorință vine din curiozitate. Implementarea metodelor aplicate în Emiratele Arabe Unite în Romania ar însemna o revoluție deoarece ar încuraja elevii și studenții să interacționeze cu materialul de curs pentru a avansa și i-ar adapta la folosirea de mijloace de tip VR si video classroom. Învățarea în comunitatea IT se face în prezent predominant prin cursuri cu tutoriale video și laboratoare virtuale, iar dacă experiența aceasta de învățare devine o obișnuință din perioada de formare, progresul personal și competențele pot crește într-un ritm accelerat și pregăti cursanții pentru meserii adevărate.”, declară inginerul IT.

Întrebat ce măsuri urgente s-ar putea lua pentru adaptarea învățământului românesc la dinamismul global, inginerul spune că în programa școlară s-ar putea introduce materii de instruire și dezvoltare a cunoștințelor din domeniul IT. „Un pas important în pregătirea elevilor l-ar reprezenta introducerea în programa școlară a materiilor utile de tip rețelistică, administrare sisteme de operare, bazele programarii. Toate informațiile și tutorialele ar trebui să fie accesibile pe platforme online.”, crede IT-istul.

Surse fotografii cover: Glasul HD, Antena 1, Gulf News, Perfect Tour, Monitorul CJ

Exit mobile version