Site icon Editia de Dimineata

Telefonul care te îmbolnăvește. Uriașul scandal iPhone 12 pornit din Franța știrbește reputația Apple

Franța a anunțat suspendarea de la comercializare a telefonului iPhone 12, fabricat de Compania Apple, din cauza suspiciunii legate de nivelul de radiații peste pragul admis.

O agenție guvernamentală din Franța a anunțat că smartphone-ul iPhone 12 a expus utilizatorii la nivel ridicat de radiații electromagnetice, motiv pentru care a solicitat companiei Apple să-l retragă de la vânzare începând de săptămâna aceasta. Apple a anunțat că va contesta decizia.

Agenția Națională a Frecvențelor (ANFR) a cerut companiei Apple ”să implementeze toate măsurile pentru a remedia rapid aceste nereguli” ori compania va trebui să retragă toate telefoanele aflate deja la vânzare în Franța.

Instituția are printre responsabilități monitorizarea echipamentelor radio și a expunerii publicului la unde electromagnetice. Specialiștii ANFR au verificat rata specifică de absorbție (SAR – specific absorption rate) în cazul a 141 de telefoane comercializate în Franța, printre acestea numărându-se și iPhone 12 produs de compania Apple, relatează euronews.com.

Rata de absorbţie specifică (SAR) măsoară rata cu care energia undei de radiofrecvenţă este absorbită de corpul uman.

Reprezentanții agenției franceze spun că vor verifica dacă acest model de telefon mai este vândut în Franța. De altfel, mai multe magazine online au retras de la vânzare, începând de miercuri, telefoanele iPhone 12, potrivit BBC.

În răspuns la acuzațiile autorităților franceze, Apple a anunțat că telefonul iPhone 12 este certificat de mai multe organisme internaționale ca fiind în conformitate cu standardele globale de radiație.

Între timp, autoritățile olandeze de profil au anunțat că, deși depășirea este una mică, vor cere și ele explicații companiei americane, relatează Reuters.

Modelul iPhone 12 a fost pus în vânzare în toamna anului 2020. Autoritățile franceze au precizat că problema nu poate fi rezolvată printr-un update de soft și au cerut Apple să recheme toate aparatele deja vândute în Franța. Anunțul a venit chiar în ziua în care compania americană a lansat iPhone 15, primul telefon cu mufă USB-C.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății nimic nu indică, pentru moment, că expunerea la câmpuri electromagnetice atât de scăzute în intensitate sunt periculoase pentru sănătate. Decizia de suspendare a comercializării a fost luată din motive de precauție, iar o actualizare a softurilor ar fi suficientă, mai spune Autoritatea pentru supravegherea radiațiilor.

Sursa foto: pixabay.com

Exit mobile version