Site icon Editia de Dimineata

Telefonul lui Liz Truss a fost “lucrat” de hackerii ruși, iar acest lucru pare că a fost ascuns de Boris Johnson

Guvernul Marii Britanii a fost îndemnat să deschidă o investigație privind afirmațiile conform cărora telefonul fostului prim-ministru Liz Truss a fost piratat în timp ce aceasta era ministru de Externe.

Mail on Sunday a relatat zilele trecute că mesajele private dintre doamna Truss și oficialii străini, inclusiv despre războiul din Ucraina, au căzut în mâini străine. Hackingul a fost descoperit în timpul campaniei de vară pentru conducerea conservatoare, dar știrea a fost suprimată, potrivit ziarului.

Detaliile despre hacking au fost tăinuite de premierul de atunci Boris Johnson și de secretarul de cabinet Simon Case, a afirmat The Mail on Sunday, citând ceea ce a spus că a însemnat o „tăcere a știrilor” impusă de Case.

Ziarul a mai scris că mesajele private schimbate între Truss și Kwasi Kwarteng, prietenul ei apropiat pe care l-a numit cancelar când a devenit prim-ministru, au fost, de asemenea, descoperite de presupusul hacker.

Nu este clar cum a avut loc hackingul, dar partidele de opoziție au luat în discuție acest subiect.

„Există probleme de securitate națională extrem de importante ridicate de un astfel de atac din partea unui stat ostil, care ar trebui luate extrem de în serios de agențiile noastre de informații și de securitate”, a declarat ministrul de Interne Yvette Cooper. „Există, de asemenea, întrebări serioase de securitate în legătură cu motivul și modul în care aceste informații au fost scurse sau publicate chiar acum, care trebuie, de asemenea, investigate urgent”.

The Mail on Sunday a relatat că agenți suspectați că lucrează pentru Rusia ar fi fost responsabili pentru presupusul piratare, citând surse anonime, dar BBC nu a putut verifica acest lucru.

Purtătorul de cuvânt al liberal-democraților pentru Afaceri Externe, Layla Moran, deputat, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la motivul pentru care presupusul hacking nu a fost făcut public mai devreme.

„Avem nevoie de o investigație independentă urgentă pentru a descoperi adevărul”, a declarat Moran. „Dacă se va dovedi că aceste informații au fost ascunse publicului pentru a proteja candidatura la conducere a lui Liz Truss, acest lucru ar fi de neiertat”.

Exit mobile version