19 septembrie 2022, 21:00

Tentații 2019 | 10 festivaluri cu gust

Nici nu apucă lumea să savureze pe îndelete șampania de la cumpăna dintre ani și e chemată deja la alte distracții, alte sărbători cu gust. Ceea ce e bine, e chiar minunat.

Pentru gurmanzi și alți pasionați de bunătăți, am făcut o listă cu zece festivaluri, din cele sute câte au loc într-un an întreg pe tot mapamondul, în care savoarea gustului e cea care contează. Partea grozavă este că toate paginile oficiale ale acestor festivaluri sunt deja actualizate pentru 2019.

Festivalul de Ciocolată Caldă din Vancouver, Canada | Sursa foto: Kitsilano.ca

19 ianuarie – 14 februarie 2019, Festivalul de Ciocolată Caldă | Vancouver, Canada    

Canadienii știu ce băutură e potrivită pentru zilele friguroase de iarnă – slavă Domnului că au destule acolo. Cine ajunge în Vancouver între 19 ianuarie și 14 februarie să meargă doar cu cana pregătită – au ei grijă să o umple cu ce trebuie.

Cine știe să se răsfețe, știe.

Fête du Citron, Menton, Franța | Sursa foto: Chamelle Photography

16 februarie – 3 martie 2019, Festivalul Lămâilor, Fête du Citron | Menton, Franța

Aflat pe Riviera Franceză (Coasta de Azur, în franceză Côte d’Azur), la granița cu Italia, Menton are un stil aparte și arată mai mult italian decât francez, dar asta nu contează. E al francezilor, îl alintă (sau alintau) „perla Franței” și are o climă mediteraneană, cu ierni blânde și nopți de vară calde, ceea ce a favorizat cultivarea portocalilor și a lămâilor. Acest ultim fruct e și un simbol al orășelului în care trăiesc aproximativ 30.000 de oameni.

Menton a avut de-a lungul timpului numeroși rezidenți faimoși – chiar și Panait Istrati se află printre aceștia, iar o stradă îi poartă numele, cu toate că a locuit acolo o perioadă scurtă de timp –, însă faima i-a fost adusă de lămâie, în cinstea căreia an de an, din 1928, cu doar cinci întreruperi, are loc un festival ce atrage sute de mii de oameni.  În 2019, este ediția cu numărul 86.

Dacă vă tentează, toate detaliile le găsiți pe website-ul oficial Fête du Citron.

VanWineFest, Vancouver, Canada | Sursa foto: Vancouver International Wine Festival

23 februarie – 3 martie 2019, Festivalul Internațional al Vinului, VanWineFest | Vancouver, Canada

Nu au terminat bine ciocolata în Vancouver, că un alt festival își face intrarea în oraș. Cel al vinului. Cu o vârstă de 40 de ani și cu un slogan pe măsură – Lumea vinului e aici –, acesta este, spun organizatorii, cel mai mare și mai vechi eveniment dedicat vinului în lumea întreagă.

Ceea ce animă și dă savoare acestui festival este Tasting Room, unde pot fi degustate în jur 750 de vinuri. Fără îndoială, pour les fins connaisseurs. Detalii și alte informații pentru cei interesați se găsesc pe pagina festivalului VanWineFest.

Pancake Race, Olney, Marea Britanie | Sursa foto: Olney Pancake Race

5 martie 2019, Cursa clătitelor | Olney, Marea Britanie

Ok, nu e chiar un festival culinar, așa cum îl știm, dar e faimos și amuzant. În fiecare an, în ziua de Lăsata Secului, femei din orășelul Olney se iau  la întrecere. Intră într-o cursă în care aleargă cu o tigaie în mână, iar în tigaie este o clătită. E o tradiție veche, datează din 1445, chiar dacă au mai fost ani în care nu s-a ținut. Se pare că în acel an o femeie, grăbită să ajungă la slujbă la biserică, a luat-o la fugă cu tigaia în care avea o clătită – deși nimeni nu poate spune sigur cum a început povestea acestei curse cu clătite.

La finalul cursei, clătitele se mănâncă, aceasta fiind o altă tradiție – de altfel, Lăsata Secului este numită acolo și Ziua Clătitelor.

Festivalul de mâncare și vin de la Melbourne, Australia | Sursa foto: Melbourne Food & Wine Festival

8 – 24 martie 2019, Festivalul de mâncare și vin de la Melbourne, MFWF | Australia

Nici australienii nu se lasă mai prejos cu festivalurile gastronomice. La început de toamnă, în Melbourne are loc un festival cu multe bucate și vinuri alese. Festivalul MFWF (Melbourne Food and Wine Festival) a început timid în 1993, iar în 2019, după 26 de ani, a devenit popular în statul Victoria, un obiectiv fiind de a menține reputația acestui stat ca destinație gastronomică de clasă.

Despre acest festival, pe pagina oficială MFWF.

Festivalul Londonez al Cafelei | Sursa foto: The Upcoming

28 – 31 martie 2019, Festivalul Londonez al Cafelei, The London Coffee Festival | Londra, UK   

Știați că există acest festival? Cum spune prezentarea de pe website-ul oficial, The London Coffee Festival celebrează vibranta existență a cafelei în atmosfera londoneză. Sunt o mulțime de locuri pline cu arome și savoare, sunt și spectacole și demonstrații – adică se gustă tot felul de cafele și alte delicii preparate din cafea. Cei care nu pot trăi o zi fără cafea (ar putea, evident, dar de ce să facă asta dacă există cafeaua) aici vor fi în rai.

Și încă ceva, dacă ești vegetarian, va fi mâncare variată și din plin. Chiar că pare a fi raiul.

PizzaFest, Napoli, Italia | Sursa foto: Smile Pizza

22 – 30 iunie, 2019, PizzaFest | Napoli, Italia

Pizza – fără îndoiala cea mai cunoscută, gustată, delicioasă mâncare a Italiei. Un festival în onoarea ei are loc în fiecare an în luna iunie, la Napoli. Aici nu mănânci doar pizza, mănânci pizza făcută de cei mai apreciați și talentați maeștri culinari.

Cine vrea să descopere mai multe despre pizza, poate participa și la workshop-uri, unde se învață arta de a face pizza. Nouă zile în care mii de iubitori de pizza iau cu asalt orașul și… acolo chiar nu mai contează kilogramele câștigate pentru că pur și simplu ar fi de-a dreptul revoltător să nu te bucuri de pizza. Mai ales la Napoli, mai ales la un festival al ei, mai ales preparată de cei mai iscusiți bucătari.

Weekend-ul Berii Belgiene | Sursa foto: Belgium Beer Tourism

6 – 8 septembrie, Weekend-ul Berii Belgiene | Belgia

Serbările dedicate berii au împânzit Belgia precum mușuroaiele, citesc pe Beer Tourism.  Unele de mici dimensiuni, altele medii și câteva dintre cele mai populare – cum sunt festivalurile berii din Bruxelles, Leuven, Bruges, Antwerp și Tongeren. Aceste orașe dau ocazia vizitatorilor să se distreze, să bea câte bere pot duce și să le descopere istoria și cultura în același timp.

Băutorii de bere nu vor putea să rateze o experiență belgiană – un fel de încălzire pentru renumitul Oktoberfest.

Oktoberfest | Sursa foto: Muenchen

21 septembrie – 6 octombrie 2019, Oktoberfest | München, Bavaria, Germania

În fiecare an, tradiționalul Oktoberfest începe în luna septembrie și sfârșește în prima duminică din octombrie (uneori, cu mici excepții), ispitind milioane de vizitatori din lumea largă.

Despre Oktoberfest 2019 deja se zvonește că ar fi cel mai bun dintre toate câte au fost pentru că festivalul acesta e precum toate acele lucruri ce devin tot mai grozave pe măsură ce trece timpul – cum e vinul, să zicem.

Fără îndoială Oktoberfest e mai mult decât un festival, e o experiență. Deși mai e timp până la toamnă,  poți afla deja mai multe despre Oktoberfest 2019.

EuroChocolate | Sursa foto: Perugia Today


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol