Site icon Editia de Dimineata

Terapie pentru melanom, bazată pe tehnologia ARN mesager folosită la vaccinul anti-COVID

O tehnologie revoluționară care să transforme corpul uman într-o uzină de vaccinuri antivirus este pe cale să revoluționeze lupta contra COVID-19, dar pe listă ar putea urma viitoarele pandemii și chiar cancerul, potrivit oamenilor de știință. Succesul inițial al vaccinurilor pe bază de ARN mesager în testele în stadiu avansat efectuate de Moderna precum și de Pfizer și partenerul său german BioNTech este prima dovadă că acest concept funcționează.

Compania germană de biotehnologie BioNTech a dezvoltat o terapie pentru melanom bazată pe tehnologia ARN mesager, folosită și pentru vaccinul împotriva Covid-19 distribuit în parteneriat cu Pfizer. 

Medicamentul este încă în curs de testare, însă primele rezultate au fost considerate promițătoare. BioNTech a obținut de la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite introducerea medicamentului, denumit BNT111, în procedură de evaluare rapidă, potrivit Reuters.

Terapia bazată pe ARN mesager a fost dezvoltată pentru a instrui organismul să producă patru proteine caracteristice celulelor melanomului, pentru a declanșa un răspuns imun împotriva tumorii.

Melanomul este o formă agresivă de cancer de piele mai ales atunci când apar metastaze.

În primăvară, cercetătoarea Özlem Türeci, cofondator al BioNTech, a anunțat că compania germană se va concentra în următorii ani pe dezvoltarea de terapii anticancer bazate pe tehnologia ARN mesager.

De altfel, cercetătorii de la BioNTech lucrau deja, înainte de debutul pandemiei de Covid-19, la folosirea tehnologiei ARN mesager ca metodă de a stimula sistemul imunitar pentru a combate cancerul.

În cazul vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2, tehnologia ARN mesager “instruiește” organismul să producă anumite proteine virale care vor învăța sistemul imunitar să recunoască și să atace virusul, în cazul unei infecții.

Însă aceeași tehnologie poate fi folosită cu succes și împotriva cancerului, consideră cercetătorii de la BioNTech, prin “învățarea” organismului de a recunoaște și ataca tumorile.

Exit mobile version