Site icon Editia de Dimineata

Tesla Model Y este cel mai bine vândută mașină din lume!

Tesla Model Y a fost cel mai bine vândută mașină din lume în primul trimestru al anului 2023, fiind pentru prima dată când un EV reușește această performanță, potrivit analistului din industrie JATO Dynamics.

Atenție, vorbim nu de segmentul mașinilor electrice, ci de piața automobilelor, indiferent de tipul motorului.

Un milion de unități în 2023?

Vânzările Model Y au crescut în ultimii ani în întreaga lume, ceea ce a plasat mașina pe traiectoria de a deveni cel mai bine vândut vehicul din lume. Performanța a fost prezisă pentru prima dată chiar înainte ca mașina să ajungă pe piață, deoarece Tesla credea că mașina ar putea înregistra o cerere de până la un milion de unități pe an.

A fost un obiectiv ambițios la vremea respectivă, mulți considerând că a fost un alt exemplu de predicție „optimistă” a Tesla, însă anul trecut Tesla a declarat că Model Y este pe cale să devină cel mai bine vândută mașină din lume în 2023.

Cifre

Anul trecut, Model Y a fost cel mai bine vândut vehicul în Europa și California, al patrulea cel mai bine vândut în China, în ciuda gusturilor diferite ale Chinei și a disponibilității modelelor în comparație cu restul lumii, și a fost pe lista primelor zece mașini din SUA, dar semnificativ în urma mai multor camionete și SUV-uri. Aceste performanțe au făcut ca acesta să fie al treilea cel mai bine vândut autovehicul la nivel mondial.

Dar acum, se pare că predicția Tesla privind numărul 1 în vânzări s-a adeverit. Modelul Y a detronat Toyota Corolla ca fiind cel mai bine vândută mașină din lume în primul trimestru și se pare că ar putea foarte bine să își mențină această poziție pentru întregul an.

Analistul JATO Dynamics, Felipe Munoz, a compilat datele pentru Motor1, arătând că Model Y a avut 267.200 de vânzări în primul trimestru, conform datelor din 53 de piețe și proiecțiilor/estimărilor pentru restul lumii. Astfel, acesta a devansat Corolla, cu 256.400 de vânzări în aceeași perioadă, și a devansat semnificativ celelalte cinci mașini din top, Hilux, RAV4 și Camry, toate de la Toyota.

Pronostic

Deși nu știm dacă această plasare va continua și pentru restul anului, vânzările Model Y au crescut continuu, în timp ce vânzările Corolla au o tendință ușor descendentă.

Dacă Model Y continuă în acest ritm sau dacă vânzările continuă să crească deloc în restul acestui an, va ieși din 2023 cu peste 1 milion de vânzări. Singurul alt vehicul din lume care a vândut 1 milion de unități anul trecut a fost Toyota Corolla, cu 1,12 milioane. Așadar, s-ar putea să fie la limită la sfârșitul anului, dar credem că este probabil ca Model Y să își mențină poziția, spun analiștii.

Exit mobile version