Editia de Dimineata

Un test rapid de sânge identifică pacienții cu COVID-19 cu risc crescut

Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis au demonstrat că un test de sânge relativ simplu și rapid poate prezice, în decurs de o zi de la internarea în spital, care dintre pacienții cu COVID-19 prezintă cel mai mare risc de complicații severe sau deces. Studiul publicat pe 14 ianuarie în JCI Insight a implicat aproape 100 de pacienți nou-internați în spital.

ADN-ul mitocondrial, cheia testului

Una dintre problemele medicale ale pandemiei COVID-19 este incapacitatea doctorilor de a prezice care pacienți nou spitalizați vor continua să dezvolte boli severe, inclusiv complicații care necesită inserarea unui tub de respirație, dializă renală sau alte terapii intensive. Testul de sânge recent măsoară nivelurile de ADN mitocondrial, un tip unic de moleculă ADN. Acesta se revarsă din celule în sânge și este un semn că un anumit tip de moarte violentă a celulelor are loc în organism.

Cercetătorii au spus că testul ar putea fi o modalitate de a prezice severitatea bolii, precum și un instrument pentru a proiecta mai bine studiile clinice, identificând pacienții care ar putea, de exemplu, să beneficieze de tratamente specifice de investigație.

Autorii studiului au descoperit că nivelurile ADN-ului mitocondrial au fost mult mai mari la pacienții care au fost internați, intubați sau au murit. Cercetătorii au descoperit că această asociere era independentă de vârstă, gen și condițiile de sănătate ale pacientului. În medie, nivelurile de ADN mitocondrial au fost de aproximativ zece ori mai mari la pacienții cu COVID-19 care au dezvoltat o disfuncție pulmonară severă sau, în cele din urmă, au decedat. Cei cu niveluri crescute au avut de șase ori mai multe șanse de a fi intubați, de trei ori mai susceptibili de a fi admiși la terapie intensivă și aproape de două ori mai probabil să moară, în comparație cu cei cu niveluri mai scăzute.

Test simplu și rapid

Cercetătorii au subliniat că testul este rapid și simplu de efectuat în majoritatea spitalelor, deoarece folosește același mecanism ca testul PCR standard pentru COVID-19. Metoda pe care au dezvoltat-o ei ​​permite nivelurilor de ADN mitocondrial să fie cuantificate direct în sânge și rezultatele sunt disponibile în aproximativ o oră.

Înainte de a solicita aprobarea de la Food and Drug Administration din SUA, oamenii de știință vor trebui să verifice dacă testul este corect, într-un studiu multicentric mai mare.

Studiul a folosit eșantioane obținute din biorepozitorul COVID-19 al Școlii de Medicină, care a fost dezvoltat de coautorii studiului.

Exit mobile version