Site icon Editia de Dimineata

Teste Covid: gargara poate înlocui bățul în nas

Tamponarea nazofaringiană, adică folosirea unui băț de plastic cu tampon în vârf pentru a prelua o probă din partea din spate a gâtului și a pasajului nazal, este standardul actual în colectarea eșantioanelor pentru a testa infecțiile, inclusiv coronavirusul. Metoda provoacă disconfort, ceea ce contribuie la motivul pentru care oamenii evită testarea și reduce capacitatea de a urmări numărul de cazuri Covid-19 în cadrul unei comunități.

Biologii au descoperit acum că probele colectate prin gargară sunt la fel de eficiente în detectarea lui SARS-CoV-2. În noul studiu publicat în revista Microbiology Spectrum, cercetătorii au comparat gargara cu tamponarea nasului și gâtului în ceea ce privește eficacitatea celor două metode. Cercetarea a implicat testarea probelor de la participanții simptomatici prin reacția în lanț a polimerazei (PCR).

Studiul a testat 80 de persoane și a detectat 26 de cazuri de Covid. În fiecare caz în care o probă a dat rezultate pozitive dintr-un tampon nazofaringian, virusul a fost detectat și prin gargară. Analiza rezultatelor PCR a arătat că nivelurile de material genetic au fost mai mari la specimenele de tampon nazofaringian decât la probele de spălare cu gargară, diferență mai mare atunci când a existat o concentrație mai mare de virus. O explicație potențială este că SARS-CoV-2 infectează mai întâi căile respiratorii superioare, unde tamponarea nazală ar fi cea mai bună metodă pentru colectare. Cu toate acestea, a existat cantitate suficientă de virus pentru detectarea fiabilă din probele de gargară.

Gargara are avantajul suplimentar de a fi o metodă simplă, care nu necesită instrumente speciale sau personal instruit. Acceptabilitatea mai mare a gargarei ar putea determina oamenii să fie mai dispuși să fie testați în mod repetat.

Foto: Kob.com

Exit mobile version