Site icon Editia de Dimineata

The Times: Un avion spion american survola zona în momentul în care nava Moskva a fost atacată cu rachete

Informația vine de la cotidianul britanic The Times și se bazează pe date din surse deschise. Datele sună în felul următor: un avion american de supraveghere maritimă P-8 Poseidon se afla în apropiere de crucișătorul Moskva în orele dinaintea atacului care a condus la scufundarea navei amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, scrie cotidianul britanic The Times, citat de g4media.ro.

Cotidianul britanic se bazează pe datele din surse deschise publicate de FlightRadar24. Potrivit acestor date, aeronava Boeing P8 Poseidon de luptă antisubmarin AE681B a decolat de la baza aeriană navală americană de la Sigonella, în Sicilia și a fost detectat la ora 13:32, ora Kievului, deasupra Mediteranei, înainte de a ajunge pe coasta României, prin Balcani și Bulgaria.

La ora 15:27, poziția sa este înregistrată deasupra localității Valea Nucarilor din România, la aproximativ 20 km de granița cu Ucraina și la mai puțin de 160 de kilometri de ”Moskva”.

Transponderul său a fost dezactivat, în timp ce avionul a coborât de la o altitudine de croazieră de 29.000 de picioare la 11.900. Timp de două ore și 56 de minute, locația sa a fost necunoscută. Acesta a reapărut la ora 18:23 deasupra orașului Casimcea din România, la aproximativ 37 de mile de ultima sa poziție și a dispărut după 19 minute.

P8 a fost reperat 42 de minute mai târziu, la ora 19:24, în sudul României, înainte de a se întoarce la Sigonella. La ora 20:42, o postare pe Facebook a precizat că ”Moskva” a fost lovit. La ora 22:31, guvernatorul ucrainean din Odesa a dat prima confirmare oficială.

La începutul lunii aprilie, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a recunoscut că SUA furnizează informații armatei ucrainene. P8 Poseidon este, de asemenea, înarmat cu rachete anti-navă AGM-84 Harpoon și Mark 54 Torpedo.

Exit mobile version