Site icon Editia de Dimineata

Times: Serviciile secrete occidentale cunosc de mai multe luni numele suspectului care a organizat exploziile de la Nord Stream

Serviciile secrete occidentale cunosc de mai multe luni numele grupului pro-ucrainean care s-ar afla în spatele organizării exploziilor la gazoductul subacvatic Nord Stream, scrie ziarul britanic Times. Acesta nu este dezvăluit în mod deliberat pentru a nu pune în pericol Ucraina, potrivit BBC.

The Times a devenit a patra publicație occidentală care publică în ultimele 24 de ore un articol despre posibila implicare a unui „grup pro-ucrainean” în exploziile de la Nord Stream din septembrie anul trecut. Materiale anterioare pe același subiect au fost publicate de New York Times, Die Zeit și Washington Post.

La o săptămână după explozia de la gazoductul Nord Stream, membrii delegației scandinave de la Bruxelles au plecat după o ședință de informare a serviciilor de informații la ambasadă, impresionați de cât de detaliate erau informațiile pe care le-au primit, scrie Times, fără a cita sursele.

Potrivit publicației, exploziile au fost efectuate „nu de către americani, ruși sau polonezi, așa cum, se pare, au fost informați reprezentanții acestor țări de către serviciile lor de informații”. Sabotajul, potrivit Times, a fost organizat de persoane private din Ucraina, care nu au fost asociate cu guvernul.

Numele suspectului care a ordonat organizarea exploziilor este cunoscut de mai multe luni de către serviciile de informații, dar nu este dezvăluit pentru a se evita un conflict, în primul rând între Ucraina și Germania.

Ideea că ucrainenii au condus o mașină încărcată cu explozibili prin Polonia pentru a ataca o conductă germană de pe teritoriul german ar irita inevitabil Germania.

Anchetatorii germani au anunţat că au percheziţionat o navă suspectată că ar fi avut la bord explozivii folosiţi la sabotarea celor două gazoducte ruseşti Nord Stream din Marea Baltică, în septembrie trecut. Percheziţia a avut loc în urmă cu şapte săptămâni, iar procurorii germani au declarat că încă încearcă să determine identitatea celor implicaţi în sabotaje.

Exit mobile version