Site icon Editia de Dimineata

TIMIȘOARA: Operele lui Constantin Brâncuși vor ajunge la cea mai mare expoziție din țară sub pază strictă

Unul dintre principalele momente ale anului Capitalei Culturale Europene va fi expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși de la Timișoara.

Cea mai mare expoziție cu opere realizate de sculptorul Constantin Brâncuși, din ultimii 50 de ani din România, va avea loc în toamna acestui an, transmite Radio România Timișoara.

La Muzeul Național de Artă din Timișoara vor putea fi admirate aproximativ 100 de lucrări, unele pentru prima dată în România.

Operele sunt aduse din mari muzee ale lumii precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery.

Expoziția se va desfășura în condiții de securitate sporite, iar sculpturile și lucrările artistului român vor ajunge, la Timișoara, însoțite de jandarmi.

Muzeul de Artă din Timișoara începe pregătirile, la mijlocul lunii august. Demersul presupune proceduri speciale, de la transport, infrastructură, scenografie și sisteme de supraveghere, spune directorul instituției, Filip Petcu.

Există contractul cu curatorul, care este deja inițiat de anul trecut, este proiect multianual la care se lucrează în etape, pe diverse categorii de cheltuieli care există. Bineînțeles, este vorba despre un transport specializat care a trebuit pregătit, există o licitație care acum se află pe rol. Lucrurile sunt pe făgașul cel bun, partea de asigurări, cu tot ce înseamnă transport și contractele de împrumut. Pe de altă parte, tot ceea ce înseamnă infrastructura expoziției, contractul privind scenografie arhitecturală, amenajare arhitecturală, designer. Pe partea de infrastructură avem toate investițiile implementate în ceea ce privește sistemul de detecție și alarmare la incendiu, camere de luat vederi, iluminat, lucruri sunt acoperite, însă, desigur, sunt și alte investiții care se află pe rol. Ele nu sunt în în principal legate de infrastructura absolut necesară pentru Brâncuși, ci sunt legate de proiecte colaterale care sunt de asemenea pe linia de finanțare guvernamentală privind proiectele Capitale Europene”, spune Filip Petcu.

Expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși va putea fi vizitată în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. Un bilet de intrare va costa 88 de lei.

Consiliul Județean Timiș a stabilit și o serie de tarife de vizitare speciale pentru elevi, studenți sau pensionari, fie grupuri de turiști.

Sursa foto: pixabay.com

Exit mobile version