29 martie 2024, 13:29

Timișoara va găzdui cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani în România

Cea mai mare expoziţie Brâncuşi din România din ultimii 50 de ani va fi organizată la Timişoara începând cu septembrie 2023, când oraşul este Capitală Europeană a Culturii. Evenimentul se va desfăşura la Muzeul de Artă, în condiţii excepţionale de securitate.

Expoziția va reuni pentru prima dată după 50 de ani în România sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar și din tinerețea acestuia, din colecții muzeale și private din România. În dialog cu sculpturile va fi expusă și o selecție inedită de fotografii și fragmente filmate de artist.

Expoziţia Brâncuşi este programată în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, în anul 2023 Timişoara fiind Capitală Europeană a Culturii.

CITIȚI ȘI:

Timișoara a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii

Opere de artă semnate de Brâncuşi, precum Ecroseu, Capete de copii, Prometeu, Muza adormită, Domnişoara Pogany, Piatră de hotar – din seria Sărutul, Rugăciune, Măiastra, Pasăre în văzduh, Coloana fără sfârşit III, diferite desene, guaşe şi fotografii realizate de Constantin Brâncuşi vor putea fi văzute la Timișoara.

La Muzeul Național de Artă Timișoara vor fi prezentate peste 100 de opere brâncușiene, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în România. Demersul este susținut de Consiliul Județean Timiș, principala autoritate finanțatoare, și co-organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara și Fundația Art Encounters, în parteneriat cu Institutul Francez din România, potrivit Radio România Cultural.

Invitata specială a conferinței a fost Doina Lemny, curatoarea expoziției, doctor în istoria artei, și unul dintre cei mai apreciați specialiști în arta lui Constantin Brâncuși. Doina Lemny  a semnat conceptul curatorial pentru numeroase expoziții dedicate sculptorului român, atât la Centrul Pompidou, la Atelierul Brâncuși, dar și în alte muzee, cea mai recentă fiind expoziția „Sublimarea formei”, desfășurată la Bruxelles, în cadrul Festivalului Europalia, care a fost vizitată de 120.000 de persoane.

Organizatorii își propun ca expoziția să devină un punct de atracție pentru un public național și internațional numeros de-a lungul celor patru luni.

Costurile unei astfel de expoziţii se ridică la aproximativ un milion de euro pentru amenajările necesare la Muzeul de Artă din Timişoara, gazda evenimentului, şi un milion de euro pentru amenajarea efectivă a expoziţiei, scrie ghidulbanatului.ro.

Ministerul Culturii intenţionează să obţină o garanţie guvernamentală pentru operele ce vor fi expuse.

Sursa foto: ghidulbanatului.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol