Site icon Editia de Dimineata

Țineți minte un nume: MARINA OVSIANIKOVA

Imagini pe care le vezi pe repeat, pentru că nu-ți crezi ochilor. Imagini pe care te ferești să le crezi reale. Nu dai știrea. Ți se pare ireal, editat, fake news. Între timp, ele fac înconjurul planetei. Tot nu îți vine să crezi că există cineva care are curajul să facă asta. Și totuși, de marți, curajul are un nume de femeie: Marina Ovsianikova.

Editor de la televiziunea de stat rusă, ea a transmis un mesaj antirăzboi în direct, în spatele unei colege care transmitea știrile oficiale de la Kremlin. O scenă extrem de rară într-o ţară în care informaţiile sunt strict controlate.

Tânăra angajată la televiziunea de stat a scandat ”Fără război! Opriți războiul!” în timp ce afișa un mesaj similar și trecea prin cadrul colegei sale, intrând astfel în direct. Televiziunea a oprit transmisia imediat și a schimbat cadrul și știrea.

„Ruşii sunt împotriva războiului”, se mai putea citi pe pancarta pe care erau desenate drapelul Ucrainei şi cel al Rusiei.

Agenția de presă rusă Tass.com a transmis deja că televiziunea Rusia 1 face verificări cu privire la incidentul în care ”o necunoscută” a intrat în cadrul unei transmisii live.

Informația a plecat de pe contul de Twitter al ziaristului Kevin Rothrock de la publicația rusă independentă Meduza.io.

Tot ziaristul de la Meduza a publicat o fotografie cu Marina Ovsianikova, care nu este ”necunoscută” la televiziunea oficială a Kremlinului, ci editor în cadrul acesteia.

Reacția jurnalistei vine la doar 3 zile după ce au apărut primele fisuri în propaganda rusă, atunci când doi invitați la principalul talk-show de propagandă au criticat războiul, spre disperarea moderatorului, scrie g4media.ro.

Doi invitați la principala emisiune de propagandă de la puternica televiziune de stat Rusia 1 au criticat, vineri, războiul pornit de Kremlin împotriva Rusiei, spre disperarea gazdei talk-show-ului, transmitea publicația britanică The Telegraph. Același lucru s-a întâmplat joi și la o emisiune a televiziunii oficiale a armatei ruse.

Au fost primele forme de opoziție publică la adresa războiului declanșat de Vladimir Putin, în condițiile în care o lege votată rapid săptămâna trecută pedepsește dur, cu până la 15 ani de închisoare, orice critică la adresa deciziilor Kremlinului legate de război.

Potrivit agenţiei de presă Tass, tânăra ar putea fi urmărită penal pentru „discreditarea folosirii forţelor armate ruse”.

Puterea de la Moscova a făcut recent să fie votate recent mai multe legi care prevăd pedepse grele de până la 15 ani de închisoare pentru difuzarea a ceea ce autorităţile consideră a fi „informaţii false” despre armată.

Simpla utilizare a cuvântului „război” de către media sau persoane particulare pentru a descrie intervenţia rusă în Ucraina este pasibilă de urmărire penală.

Exit mobile version