Site icon Editia de Dimineata

Top 5 dezinformări virale ale lui 2021

Sursa: cnn.com

Anul 2021 a fost unul în care dezinformările au făcut ravagii. Știri venite de nici unde s-au amestecat abracadabrant și au dus la dezinformări masive. Demonstrațiile că lucrurile nu stau chiar așa nu au mai ajutat la nimic, opinia publică păstrând undeva latent senzația că “ceva-ceva tot a fost”.

Au fost știri eronate legate în mod direct de pandemie, dar și dezinformări legate de NATO sau UE.

Radio Europa Liberă face un…

Top 5 dezinformări virale ale lui 2021

  1. Pana europeană de curent. O știre “senzațională” care are la bază o broșură a apărării civile din Austria. Un pliant pe tema ce-am face dacă s-ar ivi o pană de curent a devenit un bulgăre de senzaționalitate atât pentru presa internațională cât și pentru cea de la noi. Antena 3, Realitatea, B1TV, Capital, ProTV.ro au luat țeapă pentru că au vrut să ia țeapă.
  2. Spitalul modular de la Piatra Neamț este gol. O femeie și un telefon au fost suficiente pentru a promova în mediul online o știre grosieră, falsă, care s-a întins peste tot. A venit odată cu unul dintre puținele dosare penale pentru dezinformare, deschis în baza articolului 404 din Codul penal.
  3. Atribuirea unor informații false autorităților. Multe informații false au luat drept țintă autoritățile, atribuindu-le decizii care nu au existat. Țintele principale au fost cei de la DSU și Raed Arafat. Vă mai aduceți aminte când acesta din urmă a spus că Slujba de Paște poate fi amânată pentru a doua zi?
  4. Medicamentele salvatoare. Favipiravir, Ivermectina sau Arbidolul sunt medicamentele care au adus cu ele pe piața românească și o serie de știri false, dar și idoli născuți peste noapte. Convinși că vaccinul este prost și că autoritățile le ascund adevăratele tratamente, oamenii au început să creadă toate știrile despre așa-zisele medicamente salvatoare.
  5. Dezinformări cu țintă precisă – NATO și UE. Aici s-au amestecat anumite teme. COVID-19 este o armă creată de NATO (sau virusul a fost dus în China de soldații americani). Exercițiile NATO împrăștie virusul SARS-CoV-2 Iată doar două dintre ele.

 

Citiți pe larg pe această temă un material bine documentat de Radio Europa Liberă

Exit mobile version