Site icon Editia de Dimineata

Topul celor mai puternici oameni din Europa, potrivit Politico

Politico a dat publicității clasamentul 2024 ”POLITICO 28” – lista anuală a celor care conduc dezbaterile și deciziile în Europa.

În opinia Politico, cea mai puternică persoană din Europa în anul care urmează va fi polonezul Donald Tusk, cel care conduce în prezent coaliția de opoziție și are mari șanse să conducă un viitor guvern al Poloniei.

Ca și în edițiile precedente, clasamentul este împărțit în trei secțiuni: cei care fac (cei cu putere executivă), cei care visează (cei care reprezintă o idee care conduce dezbaterea) și cei care perturbă (cei mai bine plasați să ”răstoarne jocul” în moduri neașteptate.

Fiecare categorie conține câte 9 nume, dar ”câștigătorii” – primii din fiecare categorie – au fost anunțați în cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles.

Spre deosebire de alți ani, românii n-au mai prins Politico 28

Anul acesta, lista are ca temă centrală întrebarea: vor reuși forțele moderate ale Europei să învingă extremele care le amenință puterea? Sau, în încercarea lor de a-și păstra controlul, cei din centru se vor transforma ei înșiși în extremiștii pe care încearcă să-i învingă?

Lista Politico oferă un instantaneu despre cine pare pregătit să modeleze politica și politicile în viitor, după crucialul an electoral european.

În anii trecuți, în clasamentele Politico 28 au intrat și români: Mihail Șora, Marian Godină și Siegfried Mureșan. Clasamentul din acest an nu conține nicio personalitate din România.

Cum arătau predicțiile pentru 2023

Anul trecut, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost un absent notabil de pe lista Politico; dar în 2024, cu alegerile UE care se profilează și după o consolidare a puterilor fără precedent, ea este favorită fermă pentru a-și asigura un al doilea mandat în Berlaymont – dacă dorește unul.

Emmanuel Macron revine, de asemenea, ca unul dintre cei mai importanți oameni care fac lucruri în Europa.

Într-un semn al vremurilor în care caracteristică este polarizarea, lista conține nu unul, ci doi secesionişti. Unul este Carles Puigdemont, catalanul care a reușit să obțină amnistia pentru votul ilegal de independență din 2017 în schimbul susținerii premierului spaniol Pedro Sánchez. Celălalt este belgianul Tom Van Grieken, care vrea independența Flandrei.

Anul trecut, cea mai puternică personalitate din Europa a fost președintele Volodimir Zelenski – o alegere corectă având în vedere că el a reușit pe parcursul anului 2023 să împingă Ucraina atât la porțile UE, cât și ale NATO.

Clasamentul de anul acesta:

Categoria ”The doers” – Cei care fac

Categoria ”Disrupters” – Cei care visează

Categoria ”Dreamers” – Visătorii

Exit mobile version