Site icon Editia de Dimineata

Topul “lenei” în Europa. Ce europeni fac cel mai mult sport. Unde sunt românii în acest top?

62% dintre români nu practică niciun sport sau o activitate fizică, conform sondajului Eurobarometru dedicat sportului și activității fizice, publicat de Comisia Europeană în 2022.

Media UE. Situația în România

La nivel european, doar 45% dintre persoanele chestionate declară că nu fac nicio activitate fizica, iar 11% dintre europeni și 13% dintre români stau pe scaun peste 8.5 ore pe zi.

Doar 20% dintre români fac sport sau o formă de activitate fizică cel puțin o dată pe săptămână, comparativ cu 38% dintre europeni, și doar 6% dintre români fac sport regulat, față de 15% dintre europeni.

Motive

Principalele motive pentru lipsa de activitate fizică, conform sondajului, sunt: lipsa de timp (41%) și lipsa motivației / interesului pentru sport (25%).

Pe de altă parte, principalul motiv care îi determină pe oameni să fie activi este îmbunătățirea stării de sănătate (54%), urmat de dorința de îmbunătățire a condiției fizice (43%) și de relaxare (39%).

Deși activitatea fizică în aer liber este cea mai sănătoasă formă de mișcare, 58% dintre românii care practică o activitate fizică fac acest lucru acasă și doar 22% într-un parc sau aer liber.

Procentul la nivelul UE al celor care exersează în parcuri sau aer liber este de peste două ori mai mare, 47%, și doar 37% fac mișcare acasă și 35% într-un centru de fitness, club sportiv sau centru sportiv.

Partea bună este că românii au făcut mai multă mișcare în aer liber în 2022 față de 2017, când doar 17% făceau o activitate fizică în aer liber. Acest lucru este vizibil, după pandemie înmulțindu-se considerabil numărul celor care fac sport în parcuri, de la cursuri de arte marțiale, yoga sau tai chi, până la jogging sau sporturi de echipa (baschet, volei).

Top UE

Revenind la UE, țările cu cei mai activi cetățeni sunt Finlanda (71% dintre cetățeni practică un sport), Luxemburg (63%) și Olanda (60%). Țările din coada clasamentului sunt Portugalia (73% dintre respondenți nu practică niciun sport), Grecia (68%), Polonia (65%) și România (62%).

Exit mobile version