Site icon Editia de Dimineata

 Tora Vasilescu la „Garantat 100%: „Nu am orgoliu. Lupt ani de zile să scot cojile de ceapă ale ego-ului”

„71 de minute cu Tora Vasilescu” – un eveniment în onoarea actriţei Tora Vasilescu ne oferă realizatorul Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%” pe 8 (ora 18.55) şi 15 ianuarie (ora 18.55), la TVR 1.

La început de an 2023, TVR ne invită la un eveniment cultural cu totul special: sărbătorirea uneia dintre cele mai îndrăgite actriţe de teatru şi film: Tora Vasilescu. Sunt 71 de minute în care teatrul, filmul, realitatea se contopesc într-un spectacol strălucitor, al unor poveşti spuse de o mare actriţă, care ne transportă într-o lume aparte. Într-o discuţie caldă, deschisă, cu Cătălin Ştefănescu, vom descoperi toate faţetele personalităţii fascinante ale actriţei Tora Vasilescu. Realizatorul ne aşteaptă să-i fim alături pe 8 şi 15 ianuarie 2023, la primele ediţii „Garantat 100%” din noul an, dedicate actriţei Tora Vasilescu.

Două ediții speciale

Cele două ediţii speciale „Garantat 100%” reprezintă o discuţie în faţa publicului Les Films de Cannes à Bucarest, cu Tora Vasilescu. Este cel de-al doilea astfel de eveniment, după gala desfăşurată în 2021 care a aniversat un artist legendar – actorul Victor Rebengiuc.

Discuţia va fi cu totul diferită de cele de până acum prin faptul că se constituie într-o privire de ansamblu asupra întregului parcurs al actriţei atât în teatru, cât şi în film, televiziune, de la momentul când Tora Vasilescu a îmbrăţişat calea actoriei şi până în prezent, când, la 71 de ani, mărturiseşte că ar mai juca în film… Aflăm amănunte la „Garantat 100%”, duminică, 8 ianuarie, de la ora 18.55, la TVR 1 (cu redifuzare tot duminică, de la ora 23.30).

„În meseria asta a noastră, numai talentul nu ajunge”, spunea îndrăgita actriţă care a excelat în fiecare rol cu vitalitatea şi autenticitatea sa. „Oricât har ai avea de la mumă, mai trebuie şi experienţă şi foarte multă muncă. Să te expui în faţa aparatului de filmat se învaţă. Să reuşeşti într-o clipă anume şi în condiţii anume, care sunt cu totul altele decât ale scenei, să-ţi expui punctul de vedere asupra unei relaţii umane (pentru că asta e un personaj, nu un punct de vedere) se învaţă. În asta stă, cred, nobleţea profesiei de actor”, mărturisea actriţa. Regizorii (de la Tatos, la Bocăneţ, la Pintilie sau la Mărăscu) au distribuit-o constant în film, teatru şi televiziune. Publicul a adorat-o, criticii au aplaudat-o.

„Iubesc viaţa, iubesc natura; nu mă mai interesează atât de mult ce se întâmplă în jurul meu, vreau să mă descoper eu cu sentimentele mele. M-a ajutat în profesie sensibilitatea mea, dar acum se întoarce împotriva mea”, îşi începe invitata lui Cătălin Ştefănescu mărturisirile. În ce fel, vom descoperi duminică, la „Garantat 100%”.

Shakespeare și Caragiale

Tora Vasilescu iubeşte Shakespeare şi a interpretat aproape toate personajele feminine din operele lui Caragiale. Deşi a picat de două ori la admitere la facultate, nu a renunţat la visul ei, şi l-a urmat cu încăpăţânare. Povesteşte cu drag despre anii studenţiei, despre profesori. În studenţie era foarte slabă, îşi aminteşte actriţa. Prefera să îşi vândă cartela de masă de la cantină pentru a-şi cumpăra pantofi.

A avut complexul fetei micuţe, dar când colegii studenţi au fost nevoiţi să îşi aleagă partenere de joc, atunci a fost aleasă cu precădere, „tocmai pentru că eram micuţă, că nimeni nu voia o parteneră mai înaltă ca el”.

La „Garantat 100%”, Tora Vasilescu ne dezvăluie din secretele citirii unui text, care, în opinia sa, seamănă cu o melodie: „Învăţăm cu inima, nu cu capul“. Pentru spectatori şi telespectatori, actriţa recită, dar urmărim şi secvenţe din filmele, spectacolele de teatru în care a jucat.

Telenovele și orgolii

I-a plăcut să joace şi în telenovele: „Nu am orgoliu. Lupt ani de zile să scot cojile de ceapă ale ego-ului”, declară cu francheţe actriţa.

Despre marile filme în care a jucat („Glissando”, de exemplu), despre cum îşi completa veniturile cu lucrul la maşina de cusut, despre provocările unei femei frumoase pe scenă, despre cum e să te săruţi, în film, cu cineva care nu-ţi place, despre diferenţele dintre teatru şi film, despre relaţia ei cu tinerii actori, dar şi care este originea numelui său – Tora, despre toate acestea şi încă multe alte subiecte – în ediţiile speciale „Garantat 100%” dedicate actriţei Tora Vasilescu – pe 8 şi 15 ianuarie, la TVR 1.

 

Exit mobile version