Site icon Editia de Dimineata

Torna, torna, fratre. Kazahstanul le face vânt rușilor care au fugit de mobilizarea decretată de Putin

Probleme pentru cetățenii ruși care au fugit de Vladimir Putin și a sa mobilizare generală. Kazahstanul s-a cam săturat de ei, iar acum a luat și măsuri.

Kazahstanul nu le va mai permite cetățenilor ruși să rămână în țară și să își prelugească vizele o dată la trei luni, așa cum se întâmpla până acum. De la 26 ianuarie, aceștia vor trebui să părăsească țara timp de cel puțin 90 de zile înainte să li se permită să se reîntoarcă pentru o altă ședere de 3 luni, a decretat guvernul de la Astana.

Zeci de mii de ruși, majoritatea lor bărbați tineri și de vârstă mijlocie, au fugit în Kazahstan după ce președintele Vladimir Putin a decretat „mobilizarea parțială”.

Decizia luată pare una surprinzătoare, Kazahstanul părând inițial că face o ușoară opoziție Moscovei atunci când în august-septembrie a simplificat procedurile birocratice pentru rușii care au ajuns la ei în țară.

Măsura ar putea fi una menită să amelioreze tensiunile apărute între Moscova și Astana în condițiile în care mass-media ruse au început să vorbească într-o manieră tot mai agresivă despre deciziile luate de Kazahstan, un semn clar venit de la Kremlin pentru vecinul său sudic, cred analiștii. Deși, motivul scos la suprafață în mod oficial de autoritățile de la Astana este inflația, care a ajuns anul trecut la 20%, scrie Reuters.

 

Exit mobile version