29 martie 2024, 17:10

Tot ce trebuie să știi despre Bucharest Science Festival: cinci zile de foc pentru pasionații de știință

Marți a avut loc deschiderea, printr-o conferință de presă, a Bucharest Science Festival, cel mai mare festival dedicat științei, aflat deja la a cincea ediție. Festivalul va avea loc în perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2017 în București. Acesta  este organizat de către Asociația Secular-Umanistă din România (A.S.U.R) și de Planeta Științei. Timp de cinci zile, expoziții, conferințe și dezbateri, experimente și demonstrații, proiecții de documentare vor deschide participanților perspective noi asupra Universului și vieții.

Așa cum au anunțat organizatorii, acest festival a pornit din dorința de a încuraja cunoașterea științifică la nivelul societății și de a acoperi acest deficit de cunoaștere existent în societate. „O bună parte dintre eforturile noastre sunt îndreptate către copii, către școli, atât din mediul de stat cât și din cel privat. Încercăm să aducem un pic de știință prcatică în școli și să abordăm niște subiecte vitale pentru o societate modernă. Vom organiza în școli laboratoare practice de genetică. Sub îndrumarea și supravegherea unor studenți de la Facultatea de Biotehnologie a Universității de Agronomie vom avea echipe care vor merge în școli pentru a le explica copiilor cum să extragă  și să vadă ADN-ul. Vom avea laboratoare de chimie, în parteneriat cu Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor. Vom avea ateliere despre știinta banilor și vom discuta despre tehnici financiare. (…) vom avea activități și pentru adulti, în special conferințe.”, a precizat Toma Pătrașcu, președinte A.S.U.R.

Acesta a mai precizat, în legătură cu programul festivalului că „vom discuta miercuri, în prima zi a festivalului, alături de profesorul Mark McCaughrean, Senior Advisor pentru Ştiinţă şi Explorare în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene despre misiunile acestei agenții. România este membra cu drepturi depline a ESA (European Space Agency) și este implicată pe mai multe paliere în diverse programe de cercetare(…) Joi, vom avea o altă conferință importantă: vom discuta despre genetică și despre culturi modificate genetic”.

Vineri, la Institutul Francez, va avea loc o dezbatere privind educaţia în perspectiva celei de-a patra revoluţii industriale. Astfel, fiecare nou val al inovaţiei tehnologice a determinat schimbări dramatice în societate, modificând radical modul de viaţă al oamenilor, relaţiile dintre ei, structurile de putere. Chiar şi răspîndirea unor tehnologii pe care azi le-am considera primitive ca cioplirea pietrei sau aprinderea focului au fost de natură să propulseze întreaga omenire pe cu totul alte coordonate. Conferința va începe la ora 18:00. De asemenea, vineri vor avea loc și evenimentele din Noaptea Cercetătorilor de la Muzeul Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și de la Muzeul National de Geologie. Intrarea la aceste muzee va fi gratuită.

Nu în ultimul rând, sâmbătă, 30 septembrie, începând cu ora 17:00, la librăria Humanitas Cișmigiu, psihologul Daniel David, autorul studiului „Psihologia Poporului Român. Profilul Psihologic al Românilor”, va dialoga cu Corina Negrea, jurnalist de ştiinţă la Radio România Cultural, despre modul în care trăsăturile psihologice ale românilor încurajează sau, dimpotrivă, se opun unei educaţii ştiinţifice adecvate. Iar pentru pasionații cei care vor să afle mai multe lucruri despre vaccinuri, pe 1 octombrie, la Humanitas Kretzulescu,  Corina Negrea, jurnalistă la Radio România Cultural, va modera dezbaterea intitulată „Urzeala vaccinurilor: Războaiele imunității în România de azi”, la care vor participa  Ovidiu Covaciu, autorul blog-ului Insula îndoielii, Sorina Vasile, medic rezident și jurnalistă la Casa Jurnalistului, Cosima Rughiniș, profesoară de sociologie la Universitatea din București și Cosmin Toth, lector în sociologie la Universitatea din București.

Așadar, dacă ești pasionat de știință sau doar curios din fire, nu rata Bucharest Science Festival!

 

[Sursă imagine: www.scoalaintuitext.ro]

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE