Site icon Editia de Dimineata

Totul despre siropul de arțar

Siropul de arțar este un îndulcitor originar din Canada, folosit adesea de americani pentru îndulcirea clatitelor și a altor preparate. În ultimii ani, acest sirop delicios a devenit din ce în ce mai popular și în România.

Este, într-adevăr, atât de sănătos precum se zice? Cum se consumă? De câte tipuri este și ce trebuie să știi despre el?

 Siropul de arțar are numeroase beneficii nutriționale

Acest îndulcitor natural obținut din seva de arțar are peste 24 de antioxidanți care lupta împotriva radicalilor liberi și o mulțime de minerale. Beneficiile pe care le aduce sunt considerabile:

Are acțiune antiinflamatoare, contribuind la prevenția și la tratarea unor probleme precum artrită și sindromul de colon iritabil;

Îmbunătățește sistemul imunitar grație zincului și manganului ce se regăsesc în compoziție;

Este foarte bun pentru sistemul reproducător masculin, mențînând sănătatea acestuia;

Contribuia la menținerea unei pieli sănătoase și frumoase.

Practic, siropul de arțar este o alternativă excelență la zahăr sau alți îndulcitori artificiali. Pentru a-și dovedi toate avantajele însă, trebuie să fie folosit cu moderație. De asemenea, trebuie să acorzi foarte mare atenție tipului de sirop de arțar achiziționat, deoarece în funcție de culoare, claritate și mod de preparare, siropul poate fi de mai multe feluri.

Cum se prepară și de câte tipuri este siropul de arțar?

Prepararea siropului de arțar se face prin colectarea sevei produsă în timpul iernii de acești copaci. Seva este fiartă pentru a se elimina apă iar rezultatul este un sirop concentrat. Nu tot siropul de arțar este la fel. Conform producătorilor canadieni există 91 de arome unice ce pot fi găsite în acest sirop, printre care vanilia, laptele, fructele, florile, cerealele, etc.

În funcție de claritatea și transluciditatea produsului pot fi definite două clase importante de sirop: sirop arțar tip A și sirop arțar tip B.

Siropul care face parte din categoria A poate fi maro deschis, cu o transluciditate de 75%, maro, cu o transluciditate de 60-75% aau maro închis, cu o transluciditate de 44-60%.

Siropurile din clasa B au o transluciditate sub 44%. În general, clasificarea în cele două categorii este specifică SUA.

Canadienii împart siropul în 3 categorii, în funcție de gust și de culoare:

Clasa 1. Un sirop cu gust tipic de arțar, fără arome suplimentare. Este foarte deschis la culoare;

Clasa 2. Un sirop maro-chihlimbar, cu un gust mai intens, însă fără arome suplimentare;

Clasa 3. Un sirop foarte închis la culoare, cu gust pronuntt de caramel.

Cum poți consuma siropul de arțar?

Acest îndulcitor poate fi consumat în foarte multe moduri: pe post de îndulcitor în cafea, sau ceai, pe post de topping pentru clătite, pe pâine prăjită, în fulgii de ovăz, în iaurt sau pe post de sos pentru legumele sotate. Nu de puține ori, siropul de arțar își găsește locul în sosuri picante sau chiar și în supe, ceea ce îl face extrem de versatil.

Sursa dancovision.ro

 

Exit mobile version