Site icon Editia de Dimineata

Tradițiile românești prin obiectivul foto al Feliciei Simion. Un studiu etnografic de la un search pe Google – FOTO

Sursă Foto: DoR - Fotograf - Felicia Simion

Fotografii de Felicia Simion 

Un studiu etnografic vizual care a început de la un simplu search pe Google. Așa se poate rezuma întregul proiect al fotografei Felicia Simion, o tânără pasionată de etnografie și tradiții.

Când a început „etnographies”, Felicia era în primul an de masterat în domeniul etnologiei la Facultatea de Litere din București, studii care aveau să se îmbine perfect cu informațiile dobândite în cadrul Universității Naționale de Arte din București.

Sursă Foto: DoR – Fotograf – Felicia Simion

„Tradiții și obiceiuri în Dolj” acestea au fost cuvintele care au propulsat-o pe Felicia Simion în lumea arhaică și plină de tradiție de la sate. „Interesul pentru spațiul rural apăruse în facultate, când, pentru lucrarea de licență, s-a reîntors în satul copilăriei, Ciocănești, Dolj, pentru a se uita mai atent la curtea bunicilor și la poveștile pe care le spun obiectele de acolo”, meționează DoR.

Un an și jumătate mai târziu, aceasta a fotografiat 10 obiceiuri din Oltenia, Maramureș, Transilvania și Vrancea. Din acestea câteva au fost descoperite tot pe internet, iar pe restul le-a aflat din timpul cercetărilor de pe teren, în cadrul studiilor masterale.

Sursă Foto: DoR – Fotograf – Felicia Simion

A lăsat de-o parte explicațiile academice ale perpetuării tradițiilor și obiceiurilor în contemporan și a înțeles că era necesar să schimbe unghiul de abordare. Din acest motiv, a încercat să demonstreze cum anume reușesc comunitățile să reitereze, să contextualizeze și chiar să reinterpreteze arhaicul.

Mai mult decât atât, pe parcursul cercetării sale a sesizat chiar și o schimbare în ceea ce privește modul în care oamenii se raporteaza la tradiții sau elemente arhaice. De exemplu, unele persoane din satul Breb, din Maramureș, în dorința de a-și moderniza gospodăriile, au decis să dărmâne și chiar să dea foc porților tradiționale. Acest lucru s-a schimbat odată cu vizita prințului Chrales în zonă, care profund impresionat de arihtectura și autenticitatea obiectelor le-a confirmat oamenilor cât sunt de valoroase.

Sursă Foto: DoR – Fotograf – Felicia Simion

„Felicia regretă că nu a reușit să documenteze obiceiurile altfel decât vizual. „Oamenii nu prea știau să explice semnificația.” Îi spuneau: „Așa facem noi, așa se face dintotdeauna”, iar păstrarea tradițiilor devenea responsabilitate, distracție sau povară, în funcție de cei întrebați.” , potrivit DoR.

Sursă Foto: DoR – Fotograf – Felicia Simion

Însă, concluzia acestea a fost că în societățile tradiționale totul are o însemnătate și nimic nu e fără folos. „Pentru ei, ritualul are măcar un scop, principalul este că unește comunitatea, la care se adaugă, în unele cazuri, scopul economic: la colind sau când merg cu viflaimul, oamenii primesc bani”, au mai explicat cei de la DoR.

Sursă Foto: DoR – Fotograf – Felicia Simion

Sursă Foto: DoR – Fotograf – Felicia Simion

Sursă Cover Foto: DoR – Fotograf – Felicia Simion

Exit mobile version