29 martie 2024, 10:15

TRAGEDIE. Zeci de morți, la un pelerinaj în Israel, cu ocazia sărbătorii Lag Baomer. Revoltă la fața locului VIDEO

Cel puţin 45 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o busculadă de proporţii produsă în cursul nopţii, în timpul unui pelerinaj la care participau mii de evrei în nordul Israelului, a anunţat vineri dimineaţă Ministerul Sănătăţii, precizând că zeci de răniţi au fost transportaţi spre şase spitale, transmit presa israeliană și agențiile internaționale de presă. Mulți dintre răniți se află în stare critică, anunță portalul israelian ynetnews.com. Cel puțin 150 de persoane au fost rănite în această ambuscadă.

Magen David Adom – echivalentul israelian al Crucii Roşii – menţionase iniţial un bilanţ de cel puţin 20 de răniţi în stare critică, revenind apoi cu o nouă estimare în care informa despre „zeci de morţi” şi zeci de răniţi grav.

În mijlocul nopţii, luminile intermitente ale zecilor de ambulanţe luminau întunericul în apropierea Muntelui Meron, scena tragediei.

Echipele de salvare au menţionat iniţial prăbuşirea unor gradene ca fiind cauza rănirii unor participanţi la pelerinaj. Ulterior, au comunicat că a fost vorba despre o busculadă de proporţii.

Foto: N12

Foto: N12

Foto: N12

Foto: N12

Zeci de mii de persoane participau în noaptea de joi spre vineri la acest pelerinaj anual, cel mai mare eveniment public din Israel de la începutul pandemiei de COVID-19. Chiar dacă în Israel măsurile de relaxare au permis astfel de evenimente, numărul de participanți la celebrarea Lag Baomer din acest an a surprins pe mulți. Poliția susține că la fața locului se aflau cel puțin 100.000 de persoane, scrie ynetnews.com. Potrivit altor surse, ar fi vorba despre 200.000 de participanți.

Sursa foto: ynetnews.com

Sursa foto: ynetnews.com

Mulțimile de religioși s-au înghesuit la acest eveniment, în ciuda avertismentelor lansate de oficialii din domeniul sănătății privind riscurile încă mari la care se expun, din cauza pandemiei de COVID-19.

Sursa foto: ynetnews.com

Sursa foto: ynetnews.com

Pelerinajul, care are loc cu ocazia sărbătorii Lag Baomer, se desfăşoară la Meron, în jurul presupusului mormânt al rabinului Shimon Bar Yochai, un talmudist din secolul al II-lea, căruia i se atribuie scrierea Zoharului, opera centrală a misticismului evreiesc.

Participanții la această celebrare sunt, deci, din rândul puternicei și numeroasei comunități ultrareligioase din Israel, devenită mai ”vizibilă” și ”accesibilă” publicului din întreaga lume datorită unor filme și seriale israeliene difuzate de Netflix (cum ar fi ”Shitsel”) sau celebrului deja ”Unorthodox”.

Lag Baomer este o sărbătoare plină de bucurie, ce marchează amintirea încheierii unei epidemii devastatoare în rândul elevilor unei şcoli talmudice din acea vreme.

Autorităţile au permis participarea a 10.000 de persoane în incinta mormântului. Potrivit organizatorilor însă, peste 650 de autobuze au fost închiriate în toată ţara, ceea ce înseamnă cel puţin 30.000 de persoane, în timp ce presa locală a raportat 100.000 de participanţi.

După miezul nopţii, apelurile de urgenţă s-au înmulţit şi au fost desfăşurate şase elicoptere pentru evacuarea răniţilor la spitalele din Safed şi Nahariya, două oraşe din nordul Israelului.

Mass-media israeliene au transmis rapid imagini şocante cu zeci de corpuri inerte, aliniate în pungi de plastic.

Blocaje rutiere imense pe drumurile ce duc spre nordul ţării au fost semnalate de poliţişti, care au detaşat 5.000 de agenţi pentru a asigura siguranţa acestui eveniment religios.

Magen David Adom a raportat cazuri de persoane care au leşinat din cauza căldurii şi cazuri de persoane arse uşor de focurile de tabără care sunt aprinse, ritualic, cu acest prilej, în fiecare an.

Foto: N12

Foto: N12

În 2019, cu un an înaintea pandemiei care a determinat anularea pelerinajului în 2020, organizatorii au estimat că 250.000 de pelerini au vizitat acest loc sfânt.

Din decembrie, peste cinci milioane de israelieni (53% din populaţie) au primit ambele doze de vaccin anti-COVID-19, adică aproximativ 80% din populaţia cu vârsta de peste 20 de ani, conform datelor oficiale. Au fost înregistrate aproximativ 838.000 de cazuri de COVID-19 şi peste 6.300 de decese.

UPDATE

Ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid, a transmis, pe Twitter, condoleanțe familiilor îndoliate, urând însănătoșire grabnică tuturor celor răniți în urma acestei tragedii.

UPDATE

De la București, ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a transmis, la rândul său, pe Twitter, condoleanțe familiilor victimelor, precum și prietenilor din Israel, în nume personal.


Ambasadorul Saranga a postat ulterior și un mesaj în numele echipei sale de la ambasada Israelului în România, în care sunt exprimate regretele profunde privind această tragedie și sunt transmise condoleanțe familiilor celor decedați și urări de grabnică însănătoșire celor răniți.


UPDATE

Și Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis un mesaj de condoleanțe familiilor îndoliate de tragedia din Israel, exprimând solidaritatea cu israelienii. Într-o postare pe Twitter, ministerul își exprimă speranța că persoanele rănite în ambuscadă se vor însănătoși grabnic.


UPDATE

Premierul Benjamin Netanyahu a sosit vineri în jurul prânzului la locul tragediei de pe muntele Meron, însoțit de ministrul Securității Interne Amir Ohana.

La sosirea sa la fața locului, credincioșii prezenți încă la locul tragediei, s-au adunat și au strigat că statul a provocat crima.

De asemenea, i-au numit pe polițiști ”naziști” și chiar au aruncat sticle cu apă asupra lor.

Ministrul Securității Publice, Amir Ohana, a respins criticile la adresa poliției, care face parte din ministerul său, pentru rolul lor în eșecul de a preveni dezastrul de joi seară din Meron. Poliția a anunțat că incidentul va fi cercetat de către Unitatea sa de investigații LAHAV.

Netanyahu a cerut ca duminică să fie zi de doliu la nivel național în memoria victimelor. Premierul israelian a anunţat o anchetă completă cu privire la busculada produsă în cursul nopţii. Totodată, Netanyahu le-a cerut oamenilor să se abţină de la a răspândi zvonuri pe reţelele sociale.

Protestatarii au devenit și mai agitați la venirea deputatului Naftali Bennett, la fața locului fiind prezenți un număr mare de religioși, forțe ale poliției și jurnaliști care transmit în direct.

UPDATE

Unul dintre cele mai mari dezastre din istoria Israelului

”Dezastrul uriaș de la Muntele Meron”, a scris pe Twitter peste noapte premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a cerut populației să „se roage pentru salvarea răniților”.

La rândul său, liderul opoziției, Yair Lapid, a scris pe Twiter: „Urmăresc cu angoasă și neliniște teribilul dezastru care a avut loc în timpul festivităților de pe Muntele Meron. Tot Israelul se roagă acum pentru vindecarea răniților. Este o noapte dificilă și tristă”.

Ministrul Apărării, Benny Gantz, s-a angajat să „facă totul pentru ca un astfel de dezastru să nu se mai repete”.

Tot pe Twitter, liderul partidului Yamina (naționalist religios), Naftali Bennett, a numit evenimentul „unul dintre cele mai mari dezastre din istoria Israelului”. „Inimile noastre suferă din cauza zecilor de decese. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile îndurerate”, a adăugat el.

Șeful Listei Arabe Unite a transmis condoleanțe familiilor și a cerut guvernului ”să investigheze neajunsurile care au dus la acest grav dezastru, de la autorizarea acestei adunări fără infrastructură adecvată până la desfășurarea evenimentului în timp real”.

În cele din urmă, rabinul sefard al Israelului, Yitzhak Yosef, a chemat „la rugăciune, și nu la învinovățire”.
„Acum nu este momentul să căutăm vinovați”, a spus el, solicitând „rugăciune colectivă pentru victime și răniți”.

În străinătate, rabinul șef al Franței, Haïm Korsia, a declarat că este „copleșit de cumplita tragedie” și, de asemenea, a transmis condoleanțe celor îndurerați.

La rândul său, Franța „a asigurat poporul israelian de solidaritatea sa profundă în acest calvar”.

În Statele Unite, consilierul pentru securitate națională al președintelui, Jake Sullivan, a spus că toate gândurile americanilor „sunt îndreptate către Israel”.

India și Austria au transmis condoleanțele Israelului în urma tragediei de pe Meron.

Premierul britanic Boris Johnson s-a referit vineri la dezastrul care a avut loc aseară pe Muntele Meron și a spus: „În urma scenelor devastatoare de la Festivalul Lag B’Omer din Israel, gândurile mele sunt cu cetățenii israelieni și cei care au pierdut pe cei dragi ai lor în această tragedie”.

Într-un comunicat, Uniunea Europeană și-a exprimat ”cele mai profunde condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor, precum și poporului israelian” și a adresat ”cele mai bune urări pentru o recuperare rapidă a celor răniți”. (Anima News)

Sursa foto: Elad Gershgoren/ynetnews.com

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol