Editia de Dimineata

Tratamentul la psiholog va fi decontat în Franța pentru orice cetățean

Emmanuel Macron

Tratamentul pentru tulburările psihologice va fi decontat de stat în Franța începând de anul viitor, potrivit unui anunț făcut de președintele Emmanuel Macron marți, relatează ABC News. Totul se va face pe bază de trimitere, pentru orice cetățean cu vârsta peste 3 ani. Macron a mai promis și crearea a 800 de posturi în centrele medico-psihologice. Totul este prevăzut să intre în vigoare începând din 2022, scrie europe1.fr.

Sistemele de sănătate publică din Marea Britanie, Germania și alte câteva țări finanțează deja ședințele de terapie.

Profesioniștii francezi din domeniul sănătății mintale spun că un efort național pentru a îmbunătăți accesul la serviciile de terapie era necesar de mult timp și că pandemia de COVID-19 a cauzat și agravat problemele de sănătate mintală.

„Nu am vrut să vedem importanța sănătății mintale și ne-a explodat în față faptul că sănătatea o cuprinde și pe aceasta”, a declarat Emmanuel Macron în timpul unei conferințe cu profesioniști din domeniu, anunțând noile măsuri.

„Consecințele pandemiei sunt la fel de tangibile în domeniul sănătății mintale”, a subliniat acesta.

Acesta a vorbit despre creșterea vertiginoasă a numărului de copii care ajung la psiholog și de cea a numărului de tentative de suicid, în special în rândul adolescenților.

„În jur de 20% din francezi suferă de depresie”, a mai spus acesta.

Guvernul francez anunțase în cursul acestui an că va oferi ședințe de terapie gratuite pentru copii și tineri, anunțul făcut de Macron marți extinzând acest serviciu pentru toți francezii care au o trimitere de la medicul de familie în acest sens.

Un sondaj realizat de autoritățile franceze la începutul lunii septembrie a descoperit că 10% din respondenți au avut gânduri sinucigașe anul acesta, un număr dublu față de anii de dinaintea pandemiei.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat la rândul ei că pandemia de COVID-19 va avea un impact de anvergură pe termen lung asupra sănătății mintale.

Cotidianul francez L Monde subliniază, într-un articol, că specialiștii din domeniu au salutat măsurile anunțate de Macron.

Exit mobile version