Site icon Editia de Dimineata

Trei mituri despre droguri. Pastila de (dez)informare, de la Digi24, le desființează pentru dumneavoastră

Dincolo de problemele grave pe care le produce, consumul de droguri vine la pachet cu anumite mituri, care ajung să fie folosite drept justificare și creează o percepție greșită a realității dependenței de substanțe. Printre cele mai populare mituri se numără:

Canabisul nu dă dependență

Această afirmație este falsă. Chiar și canabisul poate da dependență psihică și, în unele cazuri, chiar fizică. Incapacitatea de a renunța la consum, creșterea toleranței și sevrajul sunt simptome al adicției de canabis.

Copiii sunt de până la șapte ori mai predispuși la a deveni dependenți. ”Iarba” se află pe primul loc în ceea ce privește cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri.

Deși nu se poate muri din cauza consumului de canabis, consumatorul poate să facă supradoză, să aibă stări de vomă sau anxietate, paranoia și psihoză pe termen scurt. Acestea îl pun pe dependent în pericol, mai ales dacă nu se află într-un mediu sigur.

Nu poate face mai rău decât tutunul, căci și iarba e o substanță naturală

Nu numai că dă dependență, însă „iarba” poate duce și la probleme grave de sănătate. Deși mulți oameni cred că drogul este mai sigur chiar și decât tutunul, un studiu recent arată că adulții care fumează abuziv canabis au cu 60% mai multe riscuri de a se confrunta cu insuficiență cardiacă, accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord.

Persoanele care se luptă cu dependența se pot opri oricând din consum 

Multe persoane care consumă substanțe cred că se pot opri oricând doresc – dar dependența poate fi un lucru complicat.

Drogurile afectează nivelul de dopamină (dopamină = hormonul fericirii), care fac creierul să creadă că este recompensat. Acest sentiment va fi dorit chiar dacă persoana nu-și dă seama de acest lucru.

În plus, în funcție de drog, sevrajul poate fi periculos și mulți consumatori au nevoie de asistență medicală în acest proces.

Simptomele se pot întinde pe durata a câtorva zile sau chiar săptămâni – dacă vorbim de adicția de benzodiazepine. Mai mult, efectele sevrajului se pot simți și în perioada de după. Post-sevraj, organismul unui consumator are o toleranță mai scăzută pentru substanțe, ceea ce înseamnă că riscul de supradoză crește semnificativ.

Știi ce substanță conține drogul pe care îl cumperi

Un consumator nu poate să afle compoziția exactă a drogului, pentru că posesia este ilegală în România. Cu alte cuvinte, nu există niciun centru de testare, precum corturile ridicate de rețeaua TEDI la festivalurile de muzică din Vestul Europei.

De multe ori, drogurile sunt combinate cu alte substanțe fie pentru a le crește potența, fie pentru a crește profiturile. De exemplu, fentanilul sub formă de pudră este adăugat heroinei, cocainei sau metamfetaminei pentru a le face mai tari.

În jur de 125 000 de persoane au murit din cauza supradozelor de opioide (inclusiv fentanil) în 2019, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Miturile despre consumul de droguri duc la creșterea toleranței societății față de abuzuri. Despre cum putem combate ideile false din jurul dependenței de droguri, aflați din emisiunea ”Pastila de (dez)informare”, de la Digi24, care se difuzează în prime time de joi până luni, dar pe care o puteți găsi și aici și în pagina dedicată de la YouTube.

Exit mobile version