Editia de Dimineata

Trupa Daft Punk se destramă, după 28 de ani de carieră

Printr-un videoclip în stilul lor caracteristic, cei de la Daft Punk și-au anunțat separarea. Astfel se încheie călătoria muzicală a unuia dintre cele mai populare și influente duete de pe scena internațională. Grupul francez Daft Punk era obișnuit cu dezvăluiri spectaculoase, „piese false” și proiecte nebunești. Cei doi membri, Guy-Manuel de Homem-Christo și Thomas Bangalter, n-au oferit nicio explicație despre această decizie.

Videoclipul despre separare este o scenă din filmul lor din 2006, „Electroma”. Cei doi merg alături în deșert. La un moment dat, unul dintre membri rămâne în urmă. După o scurtă confruntare vizuală, el își dă jos haina și se îndepărtează. După câteva secunde, este aruncat în aer de o bombă cu ceas. După mai multe reluări ale momentului exploziei, începe muzica.

în 1993, Thomas Bangalter și Guy-Manuel de Homem-Christo au trecut de la grupul pop anecdotic Darlin’ la muzica electronică, sub influența lui Andrew Weatherall, DJ și producător englez care a navigat liber în lumea cluburilor și cea a rockului independent, prin grupul său, Sabres Of Paradise. Albumul de debut „Homework” a fost lansat de Virgin Records în 1997 și a avut recenzii pozitive. Single-urile „Around the World” și „Da Funk” au avut mare succes.

Cei doi au început să poarte căști, ținute și mănuși ornamentate, pentru a-și asuma o imagine de roboți în majoritatea aparițiilor publice și rareori au acordat interviuri sau au apărut la televizor.


În 2013, Daft Punk a părăsit Virgin pentru Columbia Records și și-a lansat al patrulea album, „Random Access Memories”. Single-ul „Get Lucky” a ajuns în top 10 în topurile din 32 de țări. Albumul a câștigat cinci premii Grammy în 2014, inclusiv „Albumul anului” și „Discul anului” (pentru „Get Lucky”). În 2016, Daft Punk a cucerit locul 1 în Billboard Hot 100 cu piesa „Starboy ”, o colaborare cu The Weeknd. Revista Rolling Stone i-a clasat pe locul 12 în lista celor mai mari 20 de duete din toate timpurile.

Foto: Pat Loika (Wikimedia), CC BY

Exit mobile version