Site icon Editia de Dimineata

Truus Wijsmuller, salvatoarea a 10.000 de copii evrei în timpul războiului (VIDEO)

Mulți nu ar fi îndrăznit niciodată să meargă direct până la Adolf Eichmann, care, în 1938, era responsabil pentru aplicarea politicii naziste de emigrare evreiască și să ceară să ducă 10.000 de copii evrei în Anglia. Dar nu mulți erau ca Truus Wijsmuller. Un nou documentar explorează acum modul în care Truus Wijsmuller a salvat mii de copii evrei din Europa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În biroul SS-Obersturmführerului din sediul Gestapo-ului, fostul Palat Rothschild din Viena, olandeza Truus Wijsmuller i-a spus lui Eichmann că guvernul britanic ar fi fericit să-i ia pe tineri sub 17 ani din țările naziste pentru o ședere temporară. Eichmann i-a propus o sarcină imposibilă: dacă Truus ar putea lua cu succes 600 de copii, i-ar putea avea pe toți 10.000. Dar totul trebuia să se facă în sâmbăta în care cei doi au vorbit.

Logistica era o problemă, iar convingerea părinților să-și lase copiii să călătorească în Sabatul evreiesc, când acest lucru era interzis în mod expres, era un obstacol foarte diferit. Dar Wijsmuller a dovedit că poate și a organizat Kindertransport.

Acum, contribuția lui Wijsmuller este departe de a fi recunoscută, în ciuda faptului că a salvat mii de vieți, deseori cu un mare risc personal. Povestea ei incredibilă de eroism este împărtășită pentru prima dată în Marea Britanie într-un nou documentar, „Truus’ Children” („Copiii lui Truus”).

În film, 23 dintre copiii pe care i-a salvat, acum cu vârste de 80 și 90 de ani, oferă amintiri de prima mână despre femeia uimitoare pe care o știau drept „Tante (Mătușa) Truus”. Producătorii de film Pamela Sturhoofd și Jessica van Tijn au petrecut puțin peste trei ani cercetând viața lui Wijsmuller și au descoperit modul în care olandeza s-a plasat în prima linie a pericolului pentru a-i ajuta pe ceilalți.

După Kristallnacht (Noaptea de cristal), Wijsmuller a auzit zvonuri despre copiii evrei care erau duși de părinții lor la granițele olandeze-germane. A condus acolo ca să vadă cu ochii ei și i-a salvat, ascunzându-i sub fustă în timp ce-i ducea înapoi la Amsterdam.

După izbucnirea războiului, ea și soțul ei, Joop, s-au implicat să ajute orfanii la Burgerweeshuis, din Amersterdam. Într-o ispravă de vitejie, ea a salvat toți cei 74 de copii, în ziua în care Olanda a fost invadată de forțele naziste, grăbindu-se să-i ducă în port și asigurându-se că vor urca pe ultima navă spre Anglia, în timp ce avioanele aruncau bombe deasupra orașului.

Wijsmuller a aranjat, de asemenea, ca aproape 7.000 de copii afectați de foame din Amsterdam să fie evacuați în mediul rural pentru a se recupera fizic. Ea a făcut pachete cu alimente pentru a fi trimise tinerilor din Westerbork și mai târziu în lagărele de concentrare Bergen-Belsen și Theresienstadt.

Chiar și după război, Wijsmuller nu a încetat niciodată să-i ajute pe ceilalți. A înființat un spital în Surinam și a fost unul dintre fondatorii Casei Anne Frank. În 1966, a fost numită „Dreaptă între popoare” și la Amsterdam a fost dezvelită o statuie care o întruchipează.

Filmul poate fi vizionat în perioada 1 – 19 mai, iar biletul costă 11,20 euro. Regizorii vor discuta despre film la Second Generation Network pe 17 mai, ora 18.30.

Foto: Jewish News

Exit mobile version