Site icon Editia de Dimineata

Tu știi ce mănânci? De la organic la bio si vegan, iluzia alimentației ”sănătoase”

Sursă imagine: transilvanianews.com

Chiar credeți că mâncați sănătos? Trebuie să știți că substanțele periculoase se pot ascunde în alimente la care nici nu vă așteptati. Știți că o prăjitură are mult zahăr, dar vă așteptați ca salata ambalată să fie contaminată cu anumiți germeni?

Din păcate, există multe alimente presupus sănătoase care de fapt pot provoca afecțiuni serioase. Vă spunem în continuare la ce să fiți atenți.

Potrivit Societății Germane de Nutriție, carnea roșie procesată a fost mult timp clasificată drept „probabil cancerigenă”. Prin urmare, mulți oameni au trecut la alternative vegane sau vegetariene.

Dar un test recent a examinat chiftelele vegane pentru burgeri și a descoperit hidrocarburi din uleiuri minerale aromatice potențial cancerigene, scrie Merkur.

Spălatul, curățarea sau tăierea legumelor sau fructelor vă fac să pierdeți mult timp. Alternativa la cutie, în schimb, este mult mai rapidă. Cu toate acestea, substanța bisfenol A a fost de curând detectată în alimente.

Conform legislației europene privind substanțele chimice, bisfenolul A este suspectat de creșterea riscului de cancer și chiar că reprezintă un pericol pentru copiii nenăscuți. Substanța a fost găsită în conserve de roșii într-o formă deosebit de concentrată.

Mai mult, acum există alternative rapide pentru salată care te scutesc de tocat și spălat. Puteți cumpăra salată gata tăiată și ambalată în pungi de plastic. Dar Institutul Max Rubner a aflat că salata verde care a fost deja tăiată conține un număr mare de germeni.

Motivul înmulțirii germenilor este că salata verde pierde prin tăieturi seva celulară, ceea ce, în combinație cu ambalajul din plastic, oferă un teren propice pentru ciuperci și bacterii.

O gustare sau un mic dejun aparent sănătos poate fi uneori o adevărată capcană pentru zahăr. Consumul regulat de prea mult zahăr poate duce la obezitate.

Potrivit Societății Germane de Cancer, legătura dintre obezitate și dezvoltarea cancerului a fost deja confirmată științific de mai multe ori. Sucurile sau alte băuturi dulci ar trebui, prin urmare, să fie băute în cantități mici și diluate. Vă prezentăm în continuare alte produse de evitat:

Fulgi de porumb – conțin adesea zahăr adăugat (trebuie să verificați eticheta)

Batoane energizante – pot conține cantități mari de zahăr

Popcorn – pe lângă zahăr, de obicei conține și diacetil, această aromă de unt poate duce la cicatrizarea țesutului pulmonar în timp

Sucuri sau smoothie-uri – conțin multă fructoză și adesea și zahăr adăugat

Iaurt cu fructe – conține adesea cantități mari de zahăr adăugat

Un studiu realizat de Öko-Test din 2020 a reușit să detecteze pesticide în multe cereale tip musli. Acestea pot fi cancerigene și pot modifica genomul uman. Prin urmare, este necesară prudență și aici.

Atenție la produsele organice

Produsele ecologice sunt în general considerate sănătoase deoarece conțin mai puține substanțe nocive. Producătorii folosesc adesea cuvântul „organic” pentru a face ca unele produsele să pară mai sănătoase. De fapt, chiar și o pizza organică sau o pungă de chipsuri organice poate conține mult zahăr și sare.

Dacă vrei să renunțați la zahăr și să folosești în schimb îndulcitori, ar trebui să fiți atenți la substanța aspartam. OMS l-a clasificat de curând drept „posibil cancerigen pentru oameni”. În prezent este încă în curs de examinare în ce cantități îndulcitorul poate fi clasificat ca inofensiv.

Centrul German de Cercetare a Cancerului recomandă în general o dietă echilibrată în combinație cu exerciții fizice suficiente. Atunci când alegeți alimente, este mai bine să folosiți alimente neprocesate.

Exit mobile version