Site icon Editia de Dimineata

Turcia. 113 mandate de arestare în legătură cu imobilele prăbușite la cutremur

Oficialii din Turcia spun că au fost emise 113 mandate de arestare în legătură cu construcția clădirilor care s-au prăbușit în urma cutremurului de lunea trecută.

Poliția turcă a arestat deja cel puțin 12 persoane, inclusiv antreprenori din construcții, scrie BBC.

Între timp, tulburările din sudul Turciei au perturbat eforturile de salvare în unele locuri.

Numărul persoanelor a căror moarte a fost confirmată în Turcia și Siria a crescut la peste 33.000.

Deturnarea vinei?

Sunt așteptate și mai multe arestări – dar acțiunea va fi considerată de mulți ca o încercare de a deturna vina generală pentru dezastru, crede BBC.

De ani de zile, experții au avertizat că multe clădiri noi din Turcia nu sunt sigure din cauza corupției endemice și a politicilor guvernamentale.

Aceste politici au permis așa-numitele amnistii pentru antreprenorii care au ocolit reglementările în materie de construcții, pentru a încuraja un boom al construcțiilor – inclusiv în regiunile predispuse la cutremure.

Mii de clădiri s-au prăbușit în timpul cutremurului, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la faptul că impactul dezastrului natural a fost agravat de deficiențele umane.

În contextul în care se apropie alegerile, viitorul președintelui Erdogan este în joc, după 20 de ani petrecuți la putere.

Erdogan a recunoscut că există unele probleme în domeniul construcțiilor, dar, în timpul unei vizite într-o zonă calamitată, a părut să dea vina pe soartă. „Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna”, a spus el. „Face parte din planul destinului”.

Exit mobile version