Site icon Editia de Dimineata

Turcia afirmă că pretențiile lui Putin sunt ”nerealiste”, și nu crede că vor mai fi negocieri ruso-ucrainene miercuri

O poziție interesantă vine de la Ankara, într-un moment în care Rusia nu dă speranțe de oprire a focului, iar o a doua rundă de negocieri ruso-ucrainene era așteptată miercuri. Purtătorul de cuvânt al Președinției a declarat marți că este puțin probabil ca delegațiile ucrainene și ruse să se întâlnească pentru discuțiile planificate miercuri, adăugând că solicitările Moscovei de a pune capăt invaziei sunt „nerealiste”, relatează Reuters.

„Cel mai probabil va fi amânat cu câteva zile, suntem în legătură cu echipele de negociere”, a spus el, adăugând că speră că președintele rus Vladimir Putin va pune capăt asaltului prin conștientizarea prejudiciului economic pe care îl provoacă Rusiei.

Agenția oficială de presă rusă TASS a transmis în mai multe rânduri că miercuri va avea loc o nouă rundă de negocieri, dar autoritățile ucrainene nu au confirmat, președintele ucrainean Volodimir Zelenski cerând rușilor să oprească focul pentru a putea negocia din nou cu ucrainenii.

Rușii au întețit atacul asupra orașelor din Ucraina, în special Herson, Harkov și Kiev, cu o zi înainte de negocierile care ar fi urmat să aibă loc miercuri, dar și în noaptea dintre marți și miercuri și în primele ore ale zilei negocierilor.

Volodimir Zelenski a transmis, într-un mesaj video de luni noapte, după prima rundă de negocieri ruso-ucrainene că rușii masacrează orașele în timpul negocierilor pentru a pune presiune pe armata ucraineană să renunțe.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat miercuri că Ucraina va primi un nou transport de drone din Turcia, scrie Reuters.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a anunțat luni, 28 februarie, că țara sa a interzis accesul navelor de război prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

Turcia a continuat să respingă accesul navelor militare ruse în strâmtorile Bosfor şi Dardanele, a anunţat marţi seară ministrul de Externe turc, într-o declaraţie la postul de radio Habertürk, scrie agerpres.ro.

Conform Convenţiei de la Montreux din 1936, Turcia are controlul asupra celor două strâmtori care fac legătura între Marea Neagră şi Marea Mediterană. Deşi navele comerciale pot traversa liber strâmtorile pe timp de pace, navele militare sunt supuse anumitor restricţii.

Moscova a formulat cereri pentru trecerea navelor sale şi ulterior a retras solicitările după ce partea turcă i-a cerut acest lucru, a adăugat Cavusoglu.

Rusia solicitase trecerea anumitor nave, care nu sunt înregistrate, în Marea Neagră.

Potrivit EFE, solicitarea părţii ruse a fost făcută pentru patru vase în zilele de 27 şi 28 februarie, altfel spus, în plină invazie.

„Nu am permis trecerea a patru nave ruseşti prin Bosfor. Le-am transmis acest lucru ruşilor într-un mod foarte civilizat. Nici Rusia şi nici nimeni altcineva nu trebuie să se simtă ofensat”, a menţionat ministrul turc, citat de EFE.

Exit mobile version