Site icon Editia de Dimineata

Turneul cameral Seri de Sonate susținut de clarinetistul Petru Pane şi pianista Oxana Corjos continuă la Viena și Berlin

După recitalul susținut la Atena, muzicienii Petru Pane şi Oxana Corjos vor continua turneul cameral internațional Seri de Sonate în alte două capitale europene, Viena și Berlin.

Câteva dintre cele mai cunoscute sonate pentru clarinet şi pian vor fi ascultate joi, 27 aprilie, de la ora 19:00, la Rumänisches Kulturinstitut Viena, Argentinierstraße 39, iar duminică, 30 aprilie, de la ora 20:00, la Konzerthaus din Berlin.

Oxana Corjos este pianistă concertistă cu o amplă activitate în România şi în Europa, iar tânărul clarinetist Petru Pane, în vârstă de doar 18 ani, deţine deja nu mai puţin de 15 premii naţionale şi internaţionale.

Programul turneului Seri de sonate conține câteva dintre cele mai cunoscute lucrări de gen dedicate acestui instrument, prima fiind J. Brahms – Sonata pentru clarinet și pian op. 120 nr. 2, ultima lucrare a lui Brahms în genul muzicii de cameră. F. Poulenc – Sonata pentru clarinet și pian, asemenea Sonatei de Brahms, a fost scrisă la finalul vieții compozitorului, fiind dedicată lui Arthur Honegger şi comandată de clarinetistul Benny Goodman, care a prezentat-o în primă audiție la Carnegie Hall, alături de Leonard Bernstein în ipostaza de pianist, la doar câteva luni de la moartea subită a lui Poulenc, în ianuarie 1963.

Alături de binecunoscutele sonate pentru clarinet şi pian de Brahms şi Poulenc, recitalul conţine ca piesă centrală Sonata pentru clarinet solo de Tiberiu Olah inspirată de celebra sculptură a lui Brâncuşi “Pasărea măiastră”. Considerată una dintre cele mai reușite lucrări scrise vreodată pentru acest instrument, editată la nivel internaţional și făcând parte din repertoriul obligatoriu al unor prestigioase concursuri, Sonata lui Olah întruchipează metafora zborului, a desprinderii de terestru.

După cele două concerte de la Viena și Berlin, Turneul cameral de primăvară Seri de sonate va ajunge la Ateneul Român din București, marți, 9 mai, de la ora 19:00, alături de clarinetistul Petru Pane evoluând pianistul Andrei Licareţ.

 

Exit mobile version