Site icon Editia de Dimineata

Turnul albastru al combinatului Azomureș va cădea în 9 secunde. O bubuitură, o undă de șoc pe o rază de 2-300 de metri

Turnul de răcire a apei industriale de la combinatul târgumureșean, cel vopsit cu albastru, care urmează a fi scos definitiv din funcțiune, nu mai este utilizat de aproximativ 15 ani.

Demolarea, prin implozie, este programată pentru 28 septembrie, după ora 18, în funcție de condițiile meteo din ziua respectivă. Toate operațiunile sunt efectuate de către o firmă autorizată, cu experiență în domeniu.

Operațiunea este una de amploare, iar pentru demolarea turnului de 55 de metri a fost amenajat un pat din pământ pentru cădere, va fi amenajat un dig de protecție înspre drumul național și vor fi instalate mai multe elemente de protecție.

Miklos Levente, reprezentantul Companiei de Demolări Industriale:

Perioada de demolare de la prima secundă până la colapsul total al turnului va fi în total de 8 secunde, 9 secunde, în funcție de cum se va rupe și se va tasa în cădere. Picioarele de susținere a turnului vor fi perforate pe circa 60% din circumferința lui, pentru a-i da direcția de cădere.

Vor fi instalate 60 de kilograme de explozibil, care vor fi amplasate în aproximativ 900 de găuri de diferite adâncimi.

Acestea vor produce o undă de șoc și un nor de praf, a arătat Miklos Levente:

Se va auzi o bubuitură destul de tare, o undă de șoc pe o rază de 2-300 de metri, dar unda de șoc va fi simțită în interiorul fabricii, deoarece drumul național este în spatele direcției de cădere. Se va ridica un nor de praf, care va fi purtat în funcție de direcția în care va sufla vântul la momentul respectiv.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș va fi prezent în zonă cu forțe suplimentare pentru a putea interveni în funcție de situație. Va fi suplimentat și personalul de la sediu, pregătit să răspundă apelurilor venite din partea populației.

Prim adjunct al inspectorului şef, col. Cristian Buhăianu:

Vom sprijini serviciul privat pentru situații de urgență pentru crearea unei perdele de apă, astfel încât norul de praf să fie cât mai mic. Vom suplimenta și personalul din dispecerat pentru că preconizăm că va fi un număr mare de apeluri de la cetățenii care nu vor apuca să fie informați.

Demolarea turnului va avea loc joi, 28 septembrie, în jurul orei 18.

Circulația autovehiculelor în zonă va fi restricționată sau oprită, în funcție de condițiile de la momentul respectiv.

Sursa: Radio România Tg.Mureș

Foto: Azomureș SA.

Exit mobile version