Editia de Dimineata

UBB Cluj-Napoca înființează un centru de spectroscopie și imagistică de rezonanță magnetică la câmpuri înalte

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa, în perioada 2021-2023, proiectul „Infrastructură pentru Spectroscopie și Imagistică de Rezonanță Magnetică la Câmpuri Înalte – INSPIRE”, în valoare de 92,4 milioane de lei. Este cel mai mare proiect academic implementat de UBB, prin care se va dezvolta o infrastructură de cercetare de anvergură internațională, ca parteneriat între:

 

Școala clujeană de psihologie (cognitivă/clinică) se regăsește constant, în ultimii ani, în top 500 în diverse ranking-uri internaționale în domeniul psihologiei/științelor cognitive, ca prima din țară, iar școala clujeană de fizică este la rândul său prezentă în aceste ranking-uri, uneori prima din țară (de ex. intervalul 601-800 în Times Higher Education în 2022). Proiectul este coordonat de profesorul Simion Simon, reunind un grup interdisciplinar complex de fizicieni, psihologi, biologi, medici, biochimiști și ingineri.

Școala academică/de știință de sănătate din UBB va primi o clădire nouă – clădirea „BrainQ” -, cu dotări clinice (IRM 7 Tesla) și preclinice (IRM 11,6 Tesla) avansate. La nivel național, prin colaborarea deja discutată cu Academia Română (Centrul Național pentru Cercetarea Creierului și Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”), UBB va pune bazele unui demers național în neuroștiințe cognitive, o rețea de unități academice și din mediul social (inclusiv clinici și companii medicale) dedicate acestui domeniu, în particular, și studiului creierului, în general.

Organizarea recentă a UBB în școli academice/de știință a dus la profilarea Școlii academice/de știință de sănătate (School of health), definită larg, nu medical, formată din:

 

Rectorul UBB, împreună cu ministrul Cercetării, inovării și digitalizării, au organizat, în data 28 septembrie, o conferință comună de lansare a proiectului INSPIRE și tot atunci a avut loc și o întâlnire tehnică de lucru pentru INSPIRE între reprezentanții ministerului și specialiștii/administrația UBB.

Foto: NewsUBB

Exit mobile version