Site icon Editia de Dimineata

Ucraina are mii de tone de cereale de trimis la export, dar e blocată. Are Putin o soluție: „Vă rog, cea mai uşoară cale este prin Belarus”

Războiul din estul Ucrainei face imposibilă plecarea de vase încărcate cu grâu din Ucraina către alte locuri. Portul Odessa este blocat,  nici o navă nu are voie să iasă de acolo (cu excepția celor rusești, desigur). În Europa grâul și cerealele în general devin din ce în ce mai scumpe, iar Ucraina constată că deși are de exportat, nu prea are cum.

“Soluția” vine tot de la maleficul Putin, care, nonșalant, propune ca grâul să fie trimis prin Belarus.

Vladimir Putin a afirmat la televiziunea naţională rusă că ştirile despre o presupusă interdicţie de export impusă de Rusia reprezintă „o cacealma” prin care ţările occidentale încearcă să îşi acopere greşelile politice, dând vina pe Moscova pentru problemele de pe piaţa alimentară mondială, scrie Reuters.

„Dacă cineva doreşte să rezolve problema exportului de grâu ucrainean – vă rog, cea mai uşoară cale este prin Belarus. Nimeni nu împiedică asta”, a spus Putin.

Cu mingea la fileu, Lukaşenko emite pretenții. Preşedintele belarus a declarat că guvernul de la Minsk este dispus să permită tranzitul grâului din Ucraina către porturi din Germania, Polonia, statele baltice sau Rusia, cu condiţia ca porturile respective… să permită şi expedierea de produse din Belarus. Cu alte cuvinte să se renunțe la blocada economică.

Exit mobile version