Site icon Editia de Dimineata

Ucraina oprește exporturile de electricitate către UE și Moldova. Inclusiv România va fi afectată

Ucraina oprește exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, dar și către Republica Moldova. Întreruperea exporturilor de energie electrică spre Europa de către Ucraina, în urma atacurilor de luni ale Rusiei, va afecta întreaga regiune, inclusiv România, a declarat la Europa FM, fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu.

Măsura este luată de marți, 11 octombrie, din cauza bombardamentelor cu rachete rusești asupra instalațiilor energetice.

Potrivit unui comunicat la Ministerului Energiei din Ucraina, bombardamentele cu rachete care au lovit generatoare și stații electrice, obligă Ucraina să treacă la oprirea exporturilor de electricitate începând cu 11 octombrie 2022, pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic.

Ucraina a început să exporte energie electrică într-un mod „semnificativ” spre Uniunea Europeană prin România, anunța la începutul lunii iulie preşedintele Volodimir Zelenski.

Dar reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie.

Ucraina a fost sincronizată cu reţeaua electrică rusă până la invadarea sa, la 24 februarie, iar apoi a funcţionat autonom. Kievul spera să facă 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către UE până la finalul anului și să câștige și mai mult în viitor.

Guvernul ucrainean a făcut un apel și către populație: „rugăm pe toată lumea, dacă este posibil, să-și limiteze consumul de electricitate luni seara. Asta ne va ajuta să depășim încărcarea critică a rețelei noastre electrice”, se arată într-un comunicat de presă.

Întreruperea exporturilor de energie electrică spre Europa de către Ucraina, în urma atacurilor de luni ale Rusiei, va afecta întreaga regiune, inclusiv România, spune la Europa FM, fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu.

Au fost moment în care, noi am importat chiar și 10% din consum, spune expertul în energie: „Afectează întreaga regiune vă dați seama, o reducere pe partea de producție în regiune înseamnă presiune mai mare pe celelalte capacități care operează. Întreaga regiune este afectată, în ce măsură vom vedea. 

Ce cantitate de energie importam noi?

”Depinde de la o oră la alta, de la o zi la alta, au fost și zile în care am importat și 10% din consum, în general în zilele în care energia eoliană a fost la un nivel scăzut în România”, a mai spus Răzvan Nicolescu.

Exit mobile version