Site icon Editia de Dimineata

Cheagurile de sânge sunt „efecte secundare foarte rare”. Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în UE

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă că formarea unor cheaguri de sânge după vaccinarea cu serul AstraZeneca ar trebui catalogată drept „efect secundar foarte rar”. Oficialii de la EMA au precizat că au stabilit ”o legătură posibilă între vaccinare și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”. Nu va fi schimbată recomandarea de folosire în continuare a acestui vaccin împotriva COVID-19, pentru că beneficiile depășesc riscurile.

Reprezentanții de la EMA au susținut o conferință de presă în 7 aprilie, în care au anunțat concluziile privind legătura dintre vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și cazurile de tromboze depistate la unele persoane inoculate cu acest vaccin. O explicație plauzibilă pentru efectele secundare rare este un răspuns imunitar la vaccin care duce la o condiție similară cu cea văzută în rândul pacienților tratați cu heparină, condiție numită trombocitopenie indusă de heparină.

Este important ca medicii și angajații sanitari să cunoască simptomele legate de cheagurile de sânge, pentru a putea depista rapid și minimaliza posibilele riscuri. Comitetul nu a ajuns la concluzia că vârsta și genul pot influența aceste efecte adverse.

Marea Britanie va limita vaccinarea cu AstraZeneca a celor peste 30 de ani

Până în 4 aprilie, au fost identificate 169 de cazuri cu cheaguri de sânge la creier rare, la 34 de milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca administrate în Zona Economică Europeană.

Autoritățile sanitare britanice au înregistrat 19 decese ale persoanelor care au primit vaccinul Oxford / AstraZeneca, dintr-un total de 79 de cazuri de cheaguri de sânge identificate. Comitetul științific care supraveghează campania de vaccinare anti-Covid din Marea Britanie a recomandat să se limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca la cei cu vârsta peste 30 de ani, atunci când este posibil.

Foto: Marco Verch Professional Photographer, Flickr, CC BY 2.0

Exit mobile version