Site icon Editia de Dimineata

UE recomandă eliminarea restricțiilor suplimentare pentru cei care circulă în interiorul spațiului comunitar cu certificatul Covid

Miniștrii UE au ajuns, marți, la un acord privind normele care permit libera circulație în UE pe timpul pandemiei, anume eliminarea, în principiu, a restricțiilor suplimentare pentru cei ce dețin certificatul digital Covid. De asemenea, statele membre sunt de acord să se alinieze la o singură perioadă de valabilitate pentru certificatele Covid emise pentru ciclul primar de vaccinare – 9 luni.

„Astăzi, 25 ianuarie, miniștrii UE au ajuns la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulații în UE în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19. Acordul vine ca urmare a propunerii Comisiei din 25 noiembrie 2021.

Printre principalele actualizări ale recomandării se numără:

Orice măsură de restricționare a liberei circulații trebuie să fie nediscriminatorie și proporțională. Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, pentru Digi24, că doza booster a vaccinului ar trebui efectuată în cel mult 9 luni de la schema inițială, pentru ca certificatul să fie valabil la nivelul UE, însă că România nu a luat o astfel de decizie pe plan intern.

„Urmează o perioadă în care și România va trebui să adapteze decizia Comisiei Europene privind valabilitatea vaccinului, în sensul că boosterul trebuie efectuat în cel mult 9 luni de la schema inițială, pentru a avea o valabilitate comună în UE, în ceea ce privește certificatul digital.

Au fost întrebări în ceea ce privește obligativitatea acestei doze booster privind utilizarea certificatului în RomâniaNu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment în ceea ce privește acest certificatVaccinarea va rămâne valabilă. Aceste lucruri le vom reevalua după ce trece acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reevalua în ceea ce privește modul de utilizare a acestui certificat”.

Exit mobile version