Site icon Editia de Dimineata

UE va cheltui miliarde pentru flota de sateliți care va rivaliza cu cea a lui Musk

Uniunea Europeană și-a dezvăluit cele mai detaliate planuri de până acum pentru un sistem de sateliti pe orbită terestră joasă în valoare de miliarde de euro, menit să furnizeze comunicații sigure pentru blocul comunitar.

Proiectul va costa aproximativ 6 miliarde de euro, din ​​bani publici, cât și privați. Comisia Europeană intenționează să cheltuiască 2,4 miliarde de euro din bugetul său, în timp ce restul ar veni din țările UE și din industrie.

Comisarul pentru Piața internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri, Thierry Breton, a promovat proiectul mai bine de un an. El a spus că este esențial ca Europa să aibă propria sa „constelație” de sateliți”

„Acest lucru este de o importanță centrală în ceea ce privește suveranitatea noastră strategică și tehnică”.

Sateliții vor fi mult mai aproape de planetă decât cei tradiționali geostaționari care transmit televiziune și comunicații de la distanță. Aceasta înseamnă că pot conecta utilizatorii la o bandă largă mai rapidă.

Jucătorul dominant pe piață este compania Space Exploration Technologies Corp. a lui Elon Musk, care a lansat aproximativ 2.000 de sateliți pentru sistemul său, Starlink. Acesta își propune să ofere bandă largă pentru consumatori în regiunile îndepărtate, precum și aplicații de apărare și de afaceri și are avantajul de a folosi propriile rachete reutilizabile.

Exit mobile version