Site icon Editia de Dimineata

UE se pregătește pentru eventuale urgențe chimice și nucleare

Uniunea Europeană își sporește pregătirea pentru eventuale urgențe chimice și nucleare, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina se apropie de împlinirea unui an, cu un stoc de produse care va fi constituit în Finlanda, scrie Euronews.

Comisia Europeană a alocat Finlandei 242 de milioane de euro pentru a crea prima rezervă strategică a blocului comunitar împotriva amenințărilor chimice, radiologice și nucleare (CBRN), care va fi utilizată de toate statele membre.

Rezerva urmează să fie gata de utilizare începând cu 2024 și își propune să trimită provizii către o zonă de dezastru sau de criză în termen de 12 ore de la acceptarea unei oferte de asistență.

O plasă de siguranță

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat necesitatea de a consolida pregătirea CBRN a UE”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea crizelor.

Stocul, a adăugat el, „va oferi UE o plasă de siguranță semnificativă care va permite un răspuns rapid și coordonat la nivelul UE”.

Noua rezervă va include contramăsuri medicale critice, cum ar fi vaccinuri și antidoturi, dispozitive medicale și echipamente de intervenție pe teren pentru a asigura o mai bună protecție în pregătirea și răspunsul la accidente biologice, radiologice și nucleare.

Echipamentele de salvare și materialele medicale sunt destinate să protejeze atât primii respondenți, cât și civilii.

Rezerva „este un element esențial în activitatea noastră de pregătire și de consolidare a securității sanitare în UE”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate.

De ce Finlanda?

Finlanda are o graniță comună de 1.300 de kilometri cu Rusia și este situată în apropierea statelor baltice, care se tem de o escaladare a războiului din Ucraina care ar putea duce la utilizarea armelor nucleare sau la un accident nuclear.

Centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina a fost capturată în martie de forțele rusești și de atunci a fost atacată în repetate rânduri, ceea ce a generat temeri privind un dezastru nuclear.

„Rezervele care vor fi create în Finlanda vor îmbunătăți pregătirea strategică a Uniunii Europene și capacitatea de reacție la diferite tipuri de amenințări, în special în Europa de Nord și în regiunea Mării Baltice”, a declarat ministrul finlandez de interne Krista Mikkonen. „În contextul schimbării mediului de securitate, pregătirea comună a UE este mai importantă ca niciodată.”

 

Exit mobile version