Site icon Editia de Dimineata

ULTRAÎNVĂȚAREA. Noi metode de învățare, propuse de un bestseller New York Times

Cu toții am face mai mult, numai că găsim scuze. Nu, nu urmează reclama cu Alec Baldwin, ci recomandarea unei cărți deștepte, Ultraînvățarea. Care își propune să te scoată din zona de confort și să îți arate că dacă “tragi tare” o perioadă scurtă (vei vedea cum), rezultatele sunt miraculoase.

Dacă ai rufe de călcat, nu e cazul să citești mai departe.

Așadar – în această epocă dominată de schimbări economice şi tehnologice rapide, succesul depinde de o autoeducare continuă. De dobândirea de aptitudini noi sau de descoperirea ideilor inovatoare. Dacă vrei să ai cât mai multe reuşite şi să te evidenţiezi faţă de cei din jur, trebuie să-ţi însuşeşti ultraînvăţarea.

Principala problemă atunci când vrei să dobândeşti abilităţi şi cunoştinţe noi este că foloseşti tehnici învechite şi ineficiente.

Ultraînvățarea

Cartea de faţă (Ultraînvățarea, Scott H Young, Lifestyle Publishing) te ajută să depăşeşti aceste limitări şi să-ţi însuşeşti noi metode de învăţare. Scott H. Young îmbină cele mai recente cercetări în domeniu cu propriile experienţe şi cu relatări despre autodidacţi celebri, precum Benjamin Franklin sau fizicianul Richard Feynman.

Ce anume, mai exact, este Ultraînvățarea? Este o strategie autodirijată și intensă pentru dobândirea de abilități și cunoștințe. O strategie nu este unica soluție la o problemă dată, dar poate fi o soluție bună.

De asemenea, strategiile tind să fie adecvate anumitor situații și nu altora, deci folosirea lor este o alegere, nu un demers obligatoriu. Ultraînvățarea este autodirijată, indicând modul în care iei decizii în privința a ce să înveți și de ce. Ultraînvățarea este intensă, principala ei prioritate rămânând asimilarea efectivă și în profunzime a ceea ce înveți.

În mod evident, Ultraînvățarea nu este ușoară. Va trebui să-ți găsești timp, într-un program deja foarte încărcat, ca să urmărești ceva ce te va slei de puteri în plan mental, emoțional și poate chiar fizic. Vei fi obligat să înfrunți direct momentele de frustrare, fără a te putea retrage în opțiuni mai comode pentru tine.

De ce ai face asta?

Primul motiv este pentru munca ta. Deja îți cheltuiești mare parte din energie muncind ca să-ți câștigi existența. Prin comparație, Ultraînvățarea este o mică investiție, dar care poate avea un impact mai mare decât ani întregi de trudă mediocră la serviciu.

Indiferent dacă vrei să-ți schimbi cariera, să accepți noi provocări sau să-ți accelerezi progresul, Ultraînvățarea reprezintă o unealtă de mare putere.

Al doilea motiv ține de viața ta personală. Câți dintre noi n-am visat să putem cânta la un instrument, să vorbim o limbă străină, să devenim maeștri bucătari, scriitori, fotografi? Momentele de adevărată și profundă mulțumire nu vin din făcutul unor lucruri ușoare; ele vin din fructificarea potențialului pe care-l ai și din depășirea convingerii că posibilitățile tale ar fi limitate. Ultraînvățarea îți oferă o cale spre stăpânirea acelor lucruri care îți vor aduce cea mai mare satisfacție și încredere în forțele proprii.

Ultraînvățarea și scopul în viață

Învățarea în profunzime îți dă un sentiment al scopului în viață. Are sens să-ți dezvolți abilitățile. Te simți bine când devii bun la ceva. Ultraînvățarea este o cale prin care să-ți dovedești ție însuți că ai capacitatea de a te perfecționa și să-ți folosești viața la maximum. Îți dă încrederea că poți să realizezi lucruri ambițioase.

Învățarea în profunzime este modul în care obții câștiguri peste măsură. Nu ne referim la cele materiale.

Adevărul e că majoritatea oamenilor nu vor studia niciodată cu intensitate domeniul tău de interes. Faptul că tu o faci — chiar și numai pentru câteva luni — te va ajuta să ieși în evidență. Iar din clipa când ai ieșit în evidență, poți să obții o slujbă mai bună, poți să negociezi un salariu mai mare sau mai mult timp liber, poți să intri în legătură cu oameni mai interesanți și poți să-ți ridici și altfel nivelul de viață personală și profesională.

Ultraînvățarea te ajută să-ți construiești pârghii de forță pe care le poți folosi și în altă parte.

Ultraînvățarea te poate ajuta să-ți valorifici potențialul, și poate că acesta este și cel mai bun motiv pentru care toți ar trebui s-o facem.

Foto Eugenio Mazzone/Unsplash

 

Exit mobile version