Site icon Editia de Dimineata

Un algoritm de inteligență artificială, creat la Timișoara, e mâna dreaptă a medicilor radiologi

Sistemele de supraveghere bazate pe inteligența artificială sunt din ce în ce mai căutate, mai ales de agenții economici care renunță în acest fel la forma clasică de pază a unor obiective, prin utilizarea agenților de securitate. De asemenea, un algoritm de inteligență artificială pentru analiza radiografiilor pulmonare, realizat de un start up din Timișoara, a devenit mâna dreaptă a medicilor radiologi din mai multe spitale atât din țară cat și din străinătate.

Acesta este capabil să analizeze foarte rapid o imagine și să ofere un diagnostic preliminar.

Aplicația permite o analiză mai rapidă și ușoară a radiografiilor, medicii putând astfel să interpreteze până la 200 de radiografii pulmonare/zi, cu 20% mai multe decât în prezent.

La acest moment, aplicația generează date aferente exclusiv zonei toracale, urmând să fie dezvoltată pentru a putea furniza informații pentru radiografii ale membrelor superioare și inferioare și, ulterior, pentru CT-uri și RMN-uri.

Specialiștii în domeniul IT spun că Inteligența Artificială va câștiga tot mai mult teren și va înlocui multe dintre job-urile actuale, iar viitorul ne va spune cât vom câștiga și cât vom pierde din asta.

XVision este un startup românesc fondat în 2018 de o echipă multidisciplinară din Timișoara, pasionată de inteligența artificială, deep learning și optimizarea proceselor medicale.

Exit mobile version